Για παράνομη είσοδο στην Τουρκία κατηγορούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί - Προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης τους

Διώκονται μόνο για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. 

Δύο μέλη ελληνικής στρατιωτικής περιπόλου στον Έβρο συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές. Συνεχής η ενημέρωση του πρωθυπουργού από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ εκ μέρους της ΝΔ ο Βασίλης Κικίλιας ενημερώθηκε για μισή ώρα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

Τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς που πραγματοποιούσαν τακτική περίπολο στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή στις Καστανιές Έβρου φέρεται ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν περνώντας σε τουρκικό έδαφος όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, διώκονται μόνο για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Θα δικαστούν τη Δευτέρα. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπως αναφέρει το ert.gr

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

 

 

Στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλοςδήλωσε: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ενημερωθήκαμε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δυο έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Τέλος ενημερωθήκαμε πως το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

«Το θέμα μπορεί να πάρει διαστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις», σημειώνει το Ποτάμι: «Σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών μας και η επαναπροώθηση αυτών στις εστίες τους το συντομότερο δυνατό».

Το περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι. Το ΓΕΣ ενημέρωσε ότι «για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα».

Τα δύο στελέχη, ένας ανθυπολοχαγός του μηχανικού και ένας επαγγελματίας οπλίτης, είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ΓΕΣ. Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Έλληνας πρόξενος προκειμένου να συνδράμει στις διαδικασίες.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου μετέδωσε ότι οι δύο Έλληνες προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να γίνει σήμερα στη Σμύρνη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ