Wikifarmer - eirinika: Σήμερα θα δούμε την μηλιά σε γλάστρα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η καλλιέργεια μηλιάς σε γλάστρα σε γενικές γραμμές διέπεται από τους ίδιους κανόνες με την καλλιέργεια μηλιάς στο έδαφος.

Τα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής:

1.) Εάν επιλέξουμε να μεγαλώσουμε μια μηλιά από σπόρους (κουκούτσια μήλου), πιθανόν να πρέπει να περιμένουμε 7-10 χρόνια πριν τη συγκομιδή του πρώτου μήλου. Εάν θέλουμε να συγκομίσουμε μήλα σε 1-3 χρόνια, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες καλλιεργητές μηλιάς, δηλαδή να αγοράσουμε εμβολιασμένα δενδρύλλια ηλικίας 1-2 ετών. Πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά το δενδρύλλιο (το συνδυασμό υποκείμενου και μοσχεύματος) ανάλογα και με το κλίμα της περιοχής μας. Κάθε ποικιλία μήλου έχει έναν ελάχιστο αριθμό ωρών κρύου που πρέπει να βιώσει για να παράγει μήλα. Ρωτήστε το τοπικό σας φυτώριο ή το τον τοπικό αδειούχο Γεωπόνο.

2.) Πρέπει να επιλέξουμε μια νάνα ποικιλία (το υποκείμενο καθορίζει το ύψος του τελικού δέντρου). Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και σαφείς στον έμπορο ότι θέλουμε μια μηλιά να αναπτυχθεί σε γλάστρα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι έμποροι πωλούν κανονικού ύψους δέντρα ως νάνα ή ημι-νάνα.

3.) Οι περισσότερες ποικιλίες μηλιάς είναι αυτόστειρες. Αν σκοπεύετε να μεγαλώσετε μόνο μία μηλιά στην αυλή και θέλετε να συγκομίσετε φρούτα, μπορείτε να επιλέξετε μια αυτογόνιμη ποικιλία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε σε κοντινή απόσταση δύο διαφορετικά δέντρα μηλιάς συμβατών ποικιλιών, με σχεδόν την ίδια περίοδο ανθοφορίας. Ρωτήστε το τοπικό σας φυτώριο ή το τον τοπικό αδειούχο Γεωπόνο.

4.) Επιλέξτε μία γλάστρα αρκετά μεγάλη, τουλάχιστον διπλάσια από το ριζικό σύστημα του δέντρου. Ένα δοχείο των 38 λίτρων είναι μια καλή αρχή. Λάβετε υπόψη ότι το σημείο στο οποίο είναι συνδεδεμένο το εμβόλιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ίντσες (7,5 cm) πάνω από το επίπεδο του εδάφους της γλάστρας. Όλες οι γλάστρες είναι φυσικά κατασκευασμένες με μικρές οπές στο κάτω μέρος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή αποστράγγιση (μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε λίγα χαλίκια ή σπασμένα κομμάτια από πήλινο δοχείο στο κάτω μέρος της γλάστρας για τον ίδιο λόγο).

Πρέπει να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε ένα κατάλληλο μέρος της αυλής μας, έτσι ώστε να έχει πλήρη πρόσβαση σε ηλιακό φως. Οι μηλιές -όπως ακριβώς όλα τα καρποφόρα δέντρα- χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως για να παράγουν φρούτα. Μπορείτε να μετακινήσετε τις γλάστρες σε ένα προστατευμένο αλλά όχι πολύ ζεστό περιβάλλον όταν έξω επικρατεί παγετός.

5.) Μπορούμε να ποτίσουμε και να κλαδέψουμε ελαφρά το δέντρο μας αμέσως μόλις το τοποθετήσουμε στη γλάστρα. Το κλάδεμα είναι πολύ σημαντικό για τον καλό αερισμό και την υγεία του δέντρου. Η άρδευση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι κατά την καλλιέργεια μηλιάς σε γλάστρες. Πολλές μηλιές σε γλάστρες έχουν πεθάνει λόγω της σήψης των ριζών από το υπερβολικό νερό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη αρδεύουμε υπερβολικά το δέντρο μας. Γενικά, οι μηλιές χρειάζονται το ήμισυ της ετήσιας παροχής νερού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου.

6.) Μπορούμε να προσθέσουμε 1-4 λίβρες. (0,5-2 kg) Ν-Ρ-Κ 12-12-12 ή 11-15-15 ανά νεαρό δέντρο και 6,5 έως 11 lbs. (3-5 kg) N-P-K 12-12-12 ή 11-15-15 ανά ώριμο δέντρο (ηλικίας άνω των 5-6 ετών) σε ετήσια βάση. Τα λιπάσματα μπορούν να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο και οι παραπάνω αναφερόμενες ποσότητες μπορούν να χωριστούν σε 2-3 εφαρμογές.

7.) Η αραίωση καρπών είναι πολύ σημαντική κατά την καλλιέργεια μηλιάς. Από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι (Απρίλιος έως Ιούλιος), πρέπει να αφαιρέσουμε τα υπανάπτυκτα ή σάπια φρούτα καθώς και τα φρούτα που έχουν προσβληθεί από παράσιτα. Αυτό το κάνουμε για να αφήσουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα υπόλοιπα υγιή φρούτα που θέλουμε να συγκομίσουμε μερικούς μήνες αργότερα. Συλλέγουμε τα υγιή και καλά μήλα στις περισσότερες περιπτώσεις από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο (Αύγουστος έως Οκτώβριος).

*Το eirinika στην κατηγορία TOP WOMAN/ Κήπος-Αγρός θα αναδημοσιεύει αποκλειστικά θέματα για τις γυναίκες και όχι μόνο που ενδιαφέρονται για να φροντίζουν τον κήπο, τη βεράντα τους ή να γίνουν μικρές αγρότισσες για να έχουν ένα καλό εισόδημα 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ