Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Θέλετε να μεγαλώσετε κατσίκια και να βγάλετε χρήματα; - Το WikiFarmer και το eirinika σας ενημερώνουν

Εισαγωγή στην εκτροφή κατσικιών – Για αρχάριους.

Aρθρο της νέας αποκλειστικής συνεργασίας του eirinika με την πρώτη ηλεκτρονική Αγροτική Βιβλιοθήκη Wikifarmer.

Ακριβώς όπως στην χοιροτροφία, ένα κοινό λάθος των άπειρων κτηνοτροφών είναι ότι συχνά αρχίζουν να μεγαλώνουν μόνο μία κατσίκα.

Η κατσίκα είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο, που είναι στη φύση της να ζει σε κοπάδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κατσίκα που μεγαλώνει κάπου εντελώς μόνη της θα καταλήξει σε μια αγχωτική κατάσταση, θα είναι εξαιρετικά θορυβώδης (θα βελάζει προσπαθώντας να καλέσει άλλες κατσίκες) και θα προσπαθεί να καταστρέψει το καταφύγιο, κάτι που πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Ως εκ τούτου, είναι καλό να ξεκινήσουμε την κτηνοτροφική μας δραστηριότητα με την αγορά τουλάχιστον 2-3 αιγών.

Η μέση κατσίκα ζει 10-13 χρόνια, αλλά μπορεί να αναπαραχθεί (και να παράγει γάλα) από 1-1,5 έως 7-9 ετών. Υπάρχουν – φυσικά- εντυπωσιακές αποκλίσεις από αυτά τα όρια ηλικίας.

Αποκλ. Wikifarmer - eirinika: Πώς οι μέλισσες φτιάχνουν μέλι & πώς εσείς θα γίνετε μελισσοκόμος & ας μην ξέρετε τίποτε

Γενικά υπάρχουν διαφορετικές φυλές και διαφορετικές στρατηγικές για διαφορετικές ανάγκες και επίπεδα εμπειρίας. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να μεγαλώσουμε κατσίκες για γάλα και / ή για κρέας. Οι φυλές Alpine, Lamancha, Nubian, Saanen, Toggenburg και Oberhasli είναι οι πιο συνηθισμένες φυλές αιγών γαλακτοπαραγωγής. Οι φυλές Boer, Beetal, Fainting, Kiko, Somali και Napoletana είναι γνωστές κρεατοπαραγωγικές φυλές κατσικιών.

(Photo: Kerstin Joensson/AP)

Wikifarmer o Πέτρος Σάγκος - Ελληνική η πρώτη παγκόσμια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για γεωργία κήπο κτηνοτροφία μελισσοκομία- Αποκλειστική συνεργασία με το eirinika.gr

Οι νέοι κτηνοτρόφοι συνήθως  ξεκινούν μεγαλώνοντας μόνο θηλυκές κατσίκες για γάλα, επειδή οι αρσενικές αίγες χρειάζονται ειδικό χειρισμό και αποκλειστικά δικό τους χώρο. Στην περίπτωση αυτή, οι νέοι κτηνοτρόφοι αγοράζουν συχνά 3-4 θηλυκές αίγες – διαφορετικής ηλικίας, αλλά σχεδόν 6 μηνών – και αρχίζουν να τις μεγαλώνουν. Όταν οι κατσίκες φθάνουν στην αναπαραγωγική ηλικίας των 1-1,5 ετών, οι ιδιοκτήτες τους τις βάζουν να ζευγαρώσουν με αρσενικές κατσίκες από άλλο κοπάδι (ίσως χρειαστεί να πληρώσετε κάποια αμοιβή για αυτό).

Κάθε κατσίκα γεννά συνήθως 1-3 κατσίκες. Όταν μια κατσίκα (μετά την περίοδο εγκυμοσύνης 5 μηνών) γεννά μια θηλυκή κατσίκα, οι περισσότεροι αγρότες κρατούν το μωρό για να επεκτείνουν το κοπάδι τους και συλλέγουν το γάλα από την μητέρα κατσίκα (η μέση κατσίκα παράγει γάλα για 10 μήνες μετά τη γέννα). Όταν μια κατσίκα γεννά ένα αρσενικό κατσίκι (50:50 πιθανότητα), οι ιδιοκτήτες τους είτε πουλάνε το μωρό αρσενικό κατσίκι, είτε το μεγαλώνουν φυσικά είτε το ευνουχίζουν (σε ηλικία 3 εβδομάδων) και το μεγαλώνουν μόνο για κρέας ή ως κατοικίδιο ζώο. Είναι βέβαιο ότι -ότι εκείνη τη στιγμή- οι κτηνοτρόφοι θα έχουν σίγουρα αρκετή εμπειρία (περισσότερο από 1 χρόνο) στη διαχείριση των αιγών, έτσι ώστε να επιλέξουν το λειτουργικό μοντέλο που μπορούν να υποστηρίξουν.

Συνοψίζοντας, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ξεκινούν με την εκτροφή των θηλυκών κατσικιών μόνο για το γάλα και – μετά από κάποιο χρονικό διάστημα – θα έχουν σίγουρα την επιλογή να επεκτείνουν το ζωικό κεφάλαιο και τις δραστηριότητές τους και στην παραγωγή κρέατος.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε αυτό το άρθρο αφήνοντας ένα σχόλιο ή φωτογραφία της φυλής των αιγών σας ή στρατηγική επιλογής αυτών.

1.) Πώς να μεγαλώσω Κατσίκες

2.) Πώς και Πού να στεγάσετε κατσίκες

3.) Επιλέγοντας Κατσίκια για Γάλα και για Κρέας

4.) Πώς να ταΐσετε τις κατσίκες – Τι τρώνε οι κατσίκες

5.) Πώς και πότε να αρμέξετε την κατσίκα

6.)Φροντίδα και Υγιεινή της Κατσίκας

7.) Παραγωγή Κοπριάς από την Κατσίκα και Διαχείριση αυτής

8.) Ερωτήσεις και Απαντήσεις για Κατσίκες

Έχετε εμπειρία στην εκτροφή αιγών; Μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία, τις μεθόδους και τις πρακτικές σας στα παρακάτω σχόλια. Όλο το περιεχόμενο που προσθέτετε θα αναθεωρηθεί σύντομα από τους Γεωπόνους μας. Μόλις εγκριθεί, θα προστεθεί στο Wikifarmer.com και θα επηρεάσει θετικά χιλιάδες νέους αλλά και έμπειρους αγρότες σε όλο τον κόσμο.

To WikiFarmer & eirinika παρουσιάζουν: Αχλαδιά σε γλάστρα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

To WikiFarmer & eirinika παρουσιάζουν: Καλλιεργήστε το μυρωδάτο θυμάρι στην αυλή - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

*Το eirinika στην κατηγορία TOP WOMAN/ Κήπος-Αγρός θα αναδημοσιεύει αποκλειστικά θέματα για τις γυναίκες και όχι μόνο που ενδιαφέρονται για να φροντίζουν τον κήπο, τη βεράντα τους ή να γίνουν μικρές αγρότισσες για να έχουν ένα καλό εισόδημα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ