Έτσι θα μειώσουμε το ενοχλητικό "φούσκωμα" μετά το φαγητό!

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που μας συμβαίνουν μετά το φαγητό.

Τα καλά νέα είναι πως το φούσκωμα δεν διαρκεί πολύ. Τα ακόμα καλύτερα νέα, όμως, είναι πως έχουμε μερικές τέλειες συμβουλές για να το ελαττώσετε, και να αισθάνεστε ακόμα καλύτερα, πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια μετά το φαγητό.

Μην πίνετε πολύ με το φαγητό

Τα υγρά αραιώνουν τα οξέα του στομάχου, συνεπώς η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται και προκαλείται φούσκωμα. Λίγο νερό πριν το γεύμα είναι ό,τι καλύτερο.

Μασάμε καλά (και αργά) το φαγητό μας

Αν τρώμε γρήγορα, θα έχουμε προβλήματα στην πέψη. Πρέπει να μασάμε καλά και διεξοδικά το φαγητό μας, για να γίνεται πιο εύπεπτο. Επίσης, όμως, αν δεν μασάμε καλά το φαγητό μας, καταπίνουμε και πολύ αέρα, ο οποίος παραμένει στην κοιλιά μας, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια, όπως αναφέρει το iatronet.gr.

Γυμναζόμαστε

Η γυμναστική μας βοηθάει σε κάθε πιθανό επίπεδο, αλλά μας βοηθάει και στην καλύτερη πέψη. Ειδικά αν γυμναζόμαστε το πρωί, πριν το πρωινό μας, μπορούμε να μειώσουμε  σε μεγάλο βαθμό την κατακράτηση αερίων. Ένας σύντομος περίπατος μετά το γεύμα, επίσης, θα βοηθήσει στην μείωση του φουσκώματος.

Περιορίζουμε το αλάτι

Το πολύ αλάτι επιβαρύνει την κατακράτηση υγρών στο στομάχι, προκαλώντας φούσκωμα. Όταν περισσότερο νάτριο μπαίνει στα σωματικά υγρά, το νερό παγιδεύεται στα κύτταρά μας. Αντί για αλάτι, ενισχύστε την γεύση του φαγητού σας με μπαχαρικά και μυρωδικά, που περιέχουν και πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά και το ανθρακικό τους προκαλούν φούσκωμα, καθώς παγιδεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό. Μέρος του αερίου θα βγει μέσω των ερυγών, αλλά το υπόλοιπο θα μας φουσκώσει. Επίσης, ο καφές και το μαύρο τσάι μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία.

Προσέχουμε τις φυτικές ίνες

Είναι απαραίτητο η διατροφή μας να περιέχει πολλές φυτικές ίνες, αλλά αν δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός μας σε αυτές, τότε θα υπάρξει φούσκωμα. Αν δεν καταναλώνατε πολλές φυτικές ίνες μέχρι πρόσφατα, καλό θα ήταν να τις αυξήσετε αργά και σταθερά.

Περιορίζουμε τα όσπρια

Τα όσπρια είναι σούπερ υγιεινά, αλλά επίσης σούπερ πιθανό να προκαλέσουν αέρια—όπως όλοι ξέρουμε. Περιέχουν σάκχαρα και ίνες που ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει εύκολα. Βέβαια, έχοντας πει όλα αυτά, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι τα όσπρια είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, και πως ο οργανισμός μας μπορεί να τα συνηθίσει, ειδικά αν τα καταναλώνουμε με ρύζι ή κινόα. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, ο συνδυασμός φακές-καστανό ρύζι, με τα κατάλληλα μπαχαρικά, είναι παράδεισος. Βέβαια, τα όσπρια δεν είναι ο μόνος ένοχος…

Προσέχουμε και με τα σταυρανθή λαχανικά

Στην οικογένεια των σταυρανθών ανήκουν μερικά από τα πιο υγιεινά και λατρεμένα μας λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών. Όπως ξέρουν οι περισσότεροι που τα καταναλώνουν, μπορούν να προκαλέσουν αέρια. Την ίδια όμως στιγμή, αυτά τα λαχανικά ενισχύουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος και μειώνουν συνολικά τις πιθανότητες πρηξίματος. Καταναλώστε τα με μέτρο, και μαγειρέψτε τα ώστε να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπεπτα.

Τρώμε παπάγια και ανανά

Αυτά τα δύο φρούτα περιέχουν ορισμένα φυσικά ένζυμα που βοηθούν την πέψη και την διάσπαση των πρωτεϊνών στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Επίσης, περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, και μια σύντομη αναζήτηση για τις χρήσεις των κουκουτσιών της παπάγιας θα σας εμπνεύσει για πολλά γευστικά ταξίδια…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ