Κυριακή των Βαΐων σήμερα- Ετοιμάστε ψάρια στην κατσαρόλα με στιλ μεσογειακό! Μια μοναδική συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Δοκιμάστε τη συνταγή και με ό,τι ψάρια και θαλασσινά σας αρέσουν ή έχετε φρέσκα.

Υλικά

80 ml ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες

2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε λεπτά φετάκια

150 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι και κομμένα στη μέση

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

4 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

300 ml λευκό ξηρό κρασί

600 ml ζωμός λαχανικών

1 φύλλο δάφνης

750 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου, χωρίς δέρμα ή κόκαλα, κομμένα σε κομμάτια με μέγεθος μπουκιάς

200 γρ. κατεψυγμένα μύδια (ψίχα), όπως είναι παγωμένα

180 γρ. μέτριου μεγέθους γαρίδες, καθαρισμένες από κελύφη, ουρές και κεφάλια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 – 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Σοτάρω τα υλικά αυτά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνω το ζωμό, τις κομμένες ντομάτες και τη δάφνη, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνω, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν κάπως.
Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και προσθέτω το μπακαλιάρο –αν τα υγρά είναι λιγοστά (πράγμα μάλλον απίθανο), προσθέτω λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό μεν, όχι όμως σαν σούπα. Ανακατεύω και μαγειρεύω για άλλα 15 λεπτά. Τέλος, ρίχνω τα μύδια και τις γαρίδες και ανακατεύω. Μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να αλλάξουν χρώμα.
Μοιράζω το φαγητό και τη σάλτσα του σε βαθιά πιάτα. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο και σερβίρω. Συνοδεύω με φρέσκο ψωμί.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ