Σας τσιμπάνε τα κουνούπια; Τώρα ενα app διώχνει μακριά τον ανώφελο επισκέπτη- Δείτε πως

Ένα app στο smartphone σας προειδοποιεί όποτε πλησιάζει κουνούπι!

Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ανέπτυξαν οι ερευνητές της τεχνικής νοημοσύνης, το οποίο μας προειδοποιεί όταν μας πλησιάζει κουνούπι.

Το σύστημα ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών και μας ενημερώνει έγκαιρα.

Αν και ο καθένας θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο σύστημα, η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του είναι να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία περίπου 50, όλα μέλη της οικογένειας Anopheles, εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Καθώς η νόσος εμφανίζει μια νέα αναζωπύρωση διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 (πάνω από το 90% στην υποσαχάρια Αφρική), αναζητώνται νέοι τρόποι για την καταπολέμησή της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ειδικεύονται στη μηχανική μάθηση, δημιούργησαν τη νέα εφαρμογή, η οποία λειτουργεί και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Προκαταρκτικές δοκιμές σε απλά κινητά τηλέφωνα έδειξαν ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιών από περίπου 10 εκατοστά μακριά, ανάλογα με τον θόρυβο. Το σύστημα είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικό εάν το τηλέφωνο τοποθετείται σε μια περιοχή που είναι ελκυστική για τα κουνούπια, όπως, για παράδειγμα, δίπλα σε μια λάμπα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ