Made in Greece: Το «ηφαιστειακό» κρασί της Σαντορίνης πρώτο στη λίστα του Bloomberg

H καλλιέργεια σταφυλιών στις πλαγιές ενός ηφαιστείου που ακόμη βγάζει φωτιά, καπνό και λάβα είναι η υπέρτατη αμπελοκαλλιέργεια.

Η ποιότητα και η γεύση του κρασιού, έρχονται όμως να αποζημιώσουν τον κίνδυνος να εκραγεί το ηφαίστειο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg το 2018 αναμένεται να είναι η χρονιά για τους λάτρεις των κρασιών από ηφαιστειακά εδάφη, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Συνεισφέρουν όμως κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην κατάταξη με τους πιο καλούς αμπελώνες, όπως είναι αυτοί της Σαντορίνης.

Τα αλμυρά, έντονα λευκά κρασιά του ελληνικού νησιού έκαναν δυνατή είσοδο στη σκηνή της Νέας Υόρκης πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας έντονη αναγνώριση. Η Σαντορίνη βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα καλύτερα ηφαιστειακά κρασιά. 

Αυτό το τέλειο τουριστικό καταφύγιο στη θάλασσα του Αιγαίου παράγει κάποια από τα καλύτερα παραδείγματα ηφαιστειακών κρασιών. Τα αμπέλια φυτεύονται σε πετρώδη χωράφια, από στάχτη και ηφαιστειακούς βράχους.

Το καλύτερο από αυτά είναι το Ασύρτικο του οινοποιείου Χατζηδάκη (φωτό από τους αμπελώνες), ένα λευκό βιολογικό κρασί. 
Οι αμπελώνες που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, στους πρόποδες της Αίτνας, του πιο ενεργού ηφαιστείου στον Ευρώπη, πυροδότησε το ενδιαφέρον τον ειδικών για δοκιμή ηφαιστειακών κρασιών. Μία από τις καλύτερες ποικιλίες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το Biondi Etna Rosso Outis του 2014.

Το Σόμλο στην Ουγγαρία, μπορεί να μην είναι ενεργό ηφαίστειο, αλλά έχει αφήσει, αλλά οι βίαιες εκρήξεις τις περασμένες χιλιετίες άφησαν το έδαφος πλούσιο σε βασάλτη. Έτσι, οι αμπελώνες δίνουν στους καρπούς τους ιδιαίτερες γεύσεις. 
 
Εξαιρετικά ηφαιστειακά κρασιά παράγονται επίσης στην περιοχή των Αζόρων στην Πορτογαλία, στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας και στην Λέικ Κάντρι της Καλιφόρνια, που είναι και η μόνη περιοχή εκτός Ευρώπης που μπορεί να έχει τέτοιου είδους παραγωγή. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ