Στον απόηχο της κατάθεσης Ζάκερμπεργκ: "Ρώσοι επιχειρηματίες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το Facebook και να ευνοηθούν από αυτό..."

Mια μαραθώνια κατάθεση παραχώρησε χθες στο Κογκρέσο ο ιδρυτής του Facebook για το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων της Cambridge Analytica. 

"Πρόκειται για έναν αγώνα με ''όπλα'' (σ.σ. τεχνολογικά) που θα συνεχιστεί και θα βελτιώνεται συνέχεια" τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Kαθισμένος σε μια αναπαυτική μαύρη δερμάτινη πολυθρόνα, υπογράμμισε πως προτεραιότητά του είναι η αποτροπή νέων παρεμβάσεων στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν σε όλον τον κόσμο από το 2018 και έπειτα, μέσω του facebook.  Επίσης, δήλωσε ενώπιον των Γερουσιαστών ότι η εταιρεία του αναπτύσσει τώρα νέα εργαλεία για τον εντοπισμό ψεύτικων λογαριασμών αλλά δεν μπόρεσε να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη παρόμοια παρέμβαση. 

Αποκάλυψε ότι ο Ρόμπερτ Μούλερ, ο ειδικός σύμβουλος που διερευνεί τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, είχε πάρει συνέντευξη από το προσωπικό του Facebook ενώ δήλωσε ότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ανθρώπων που έφτασαν στο γραφείο του κ Μούλερ. 

"Η δουλειά μας με τον ειδικό σύμβουλο είναι εμπιστευτική και θέλω να σιγουρευτώ ότι δεν θα αποκαλύπτω κάτι που δεν πρέπει", τόνισε επίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, το γραφείο του κ. Mούλερ κατηγόρησε 13 Ρώσους ότι παρενέβησαν στις εκλογές του 2016, μαζί με τρεις ρωσικές εταιρείες.

"Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία που έχουν ως στόχο να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας αλλά και άλλα διαδικτυακά μέσα. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε καλύτερη δουλειά και σε σχέση με αυτό".

Ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη αρκετές φορές για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του facebook και για την πολιτική χειραγώγηση. 

"Εγώ ίδρυσα την εταιρεία, οπότε η ευθύνη είναι δική μου. Λυπάμαι πολύ", είπε στους Γερουσιαστές που του έθεταν ερωτήματα για το σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή προσωπικών δεδομένων πάνω από 87 εκατομμύρια χρηστών. 

"Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι", τόνισε ο κ Ζάκερμπεργκ. 

Σημείωσε παράλληλα πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε η ομάδα του να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές που θα διασφαλίσουν τις λανθασμένες χρήσεις της πλατφόρμας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ