Ο ζεν πρεμιέ θεάτρου & κινηματογράφου, Γιάννης Στάνκογλου εξομολογείται: "Έχω φάει τα μούτρα μου από έρωτα..."

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο αγαπημένος μας ηθοποιός στο περιοδικό People.

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης "Ηλίθιος" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Γιάννης Στάνκογλου μίλησε για τον ήρωα που υποδύεται στο έργο του Ντοστογιέφσκι ενώ παραδέχθηκε πως έχει... αφεθεί στον έρωτα!

Θεωρείς πως είναι επικίνδυνο να είσαι σαν τον ήρωα του Ηλίθιου, τον Μίσκιν, στη σημερινή κοινωνία; Να είσαι, δηλαδή, καλοκάγαθος;

Κατά κάποιον τρόπο… Η δική μου θεωρία είναι πως επειδή έκανα τώρα τον Δον Κιχώτη, βρίσκω πολλά κοινά στοιχεία με τον Μίσκιν. Για μένα είναι ένας αστός Δον Κιχώτης. Ο Ντοστογιέφσκι είναι ένας ψυχαναλυτής, που μπορεί να στήσει χαρακτήρες με τόσο βάθος και ανάλυση ώστε δεν χρειάζεται ο ηθοποιός να κάνει τίποτε άλλο από το να ακολουθήσει το κείμενο.

Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Μίσκιν γύρω μας και δυστυχώς βλέπουμε δάχτυλα να τους δείχνουν και να τους χαρακτηρίζουν. Ως κοινωνία δεν έχουμε λύσει πολλά πράγματα, σε άλλα ναι, έχουμε εξελιχτεί. Για αυτό και είναι τόσο κλασικό και μεγάλο αυτό το έργο του Ντοστογιέφσκι. Θεωρώ πως η αγάπη για την οποία μιλάει είναι κινητήριος δύναμη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, θα πρέπει να αποδεικνύεται. Να δείχνεις πως τους αγαπάς. Υπάρχουν τόσες ψυχές που έχασαν την ίδια τους τη ζωή, το νόημά της, μόνο και μόνο επειδή δεν τους έδειχνε κανείς πως τους αγαπά.

Ο Ντοστογιέφσκι θεωρεί την αγάπη μέγιστο ιδανικό. Έχεις φάει ποτέ τα μούτρα σου από αγάπη;

Είναι άλλο ο έρωτας και άλλο η αγάπη. Από έρωτα τα έχω φάει. Από αγάπη έχω πληγωθεί. Αλλά έτσι είναι η ζωή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ