Μπουγιουρντί με κοτόπουλο από την μοναδική Ντίνα Νικολάου

Μετατρέψτε το παραδοσιακό «μπουγιουρντί» με τα τυριά και τις πιπεριές, σε κυρίως φαγητό για όλη την οικογένεια με την προσθήκη κοτόπουλου. Σερβίρετέ το με μια δροσερή, πράσινη σαλάτα.

Υλικά

4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, χωρίς τα κόκαλα (ζητήστε από τον κρεοπώλη να τα ξεκοκαλίσει και να αφαιρέσει τις πέτσες–εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε 1 δισκάκι με έτοιμα φιλεταρισμένα μπουτάκια που περιέχουν 8 κομμάτια, δύο ανά μερίδα)

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

2 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες

100 ml κόκκινο ξηρό κρασί

1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, τα οποία θα ψιλοκόψετε (το καλοκαίρι χρησιμοποιήστε 4 μεγαλούτσικες ώριμες ντομάτες, τριμμένες)

1 μικρή καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο)

λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη

400 γρ. φέτα της αρεσκείας σας, σε 4 φέτες των 100 γρ.

200 γρ. καλής ποιότητας γραβιέρα, κομμένη σε λεπτές φέτες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Κόβω το ψαχνό του κοτόπουλου σε μέτριες λωρίδες, πάχους περίπου 1½ εκ. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, και σοτάρω τις λωρίδες κοτόπουλου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και την πιπεριά Φλωρίνης και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Σβήνω με το κρασί, ρίχνω αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω τα ντοματάκια μαζί με το χυμό τους (αν χρειαστεί, ρίχνω και λίγο ζεστό νεράκι) και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Τότε ρίχνω την καυτερή πιπερίτσα (ή το μπούκοβο) και τη ρίγανη, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Μοιράζω το φαγητό της κατσαρόλας σε 4 ατομικά πυρίμαχα σκεύη ή σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια (αν δεν έχετε, αδειάστε όλο το φαγητό σε ένα μέτριο πυρίμαχο ή πήλινο σκεύος, σχετικά βαθύ). Στο κέντρο κάθε μερίδας βάζω από 1 κομμάτι φέτα και μερικές φέτες γραβιέρας. Βάζω τα σκεύη στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να τα σκεπάσω και τα ψήνω για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μισολιώσει η φέτα και να ροδίσει.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ