Κατάθλιψη: Νέα έρευνα δείχνει πως 80 γονίδια ίσως σχετίζονται μαζί της - Ιδού πως

Μια νέα μελέτη της οποίας στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέλυσαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK Biobank που περιέχει γενετικές πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ανθρώπους και ανακάλυψαν σχεδόν 80 γονίδια που ενδεχομένως να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Εστίασαν στο γονιδίωμα 300.000 ατόμων και εντόπισαν τις περιοχές του DNA που πιθανόν να είχαν σχέση με την κατάθλιψη. Μερικά από τα γονίδια που εντόπισαν είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη λειτουργία των συνάψεων που επιτρέπουν στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων.

Στην συνέχεια οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους από την εξέταση ανώνυμων στοιχείων που είχε προσφέρει η ερευνητική εταιρεία 23andMe, κατόπιν συναίνεσης των δωρητών.

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Αντριου Μακ Ιντος από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου "η κατάθλιψη είναι συχνή και συχνά σοβαρής μορφής, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Τα νέα αυτά ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της".

Και ο Δρ Ντέιβιντ Χάουαρντ συγγραφέας της μελέτης συμπληρώνει ότι "η μελέτη αναδεικνύει γονίδια που πιθανόν αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, ενισχύοντας την θεωρία ότι εν μέρει πρόκειται για γενετική διαταραχή".

"Επίσης, προσφέρει νέα στοιχεία για τα αίτια της ψυχικής διαταραχής, με την ελπίδα ότι θα περιορίσουμε το πεδίο των θεραπευτικών επιλογών για την βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών", πρόσθεσε.