Κρυολιπόλυση- Η μέθοδος που σμιλεύει το σώμα: Πως λειτουργεί, σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται & ποιοι είναι οι κίνδυνοι (φώτο-βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κρυολιπόλυση.

Η κρυολιπόλυση είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης του τοπικού λίπους, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Κάποιοι φοβούνται πως πρόκειται για απάτη, ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι η μαγική λύση για όλα τα προβλήματα σχετικά με το σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο λιποδιάλυσης που καταφέρνει να μειώσει μόνιμα το ποσοστό των λιποκυττάρων στην περιοχή όπου εφαρμόζεται.

 

 

Παράλληλα σμιλεύει την σιλουέτα σας και αφαιρεί πόντους από τα σημεία της στόχευσης.

Μάθετε τι είναι η κρυολιπόλυση, πως λειτουργεί και ποιοι οι κίνδυνοι, οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Επίσης, ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος της κρυολιπόλυσης, αλλά και το πόσες συνεδρίες χρειάζεται να κάνετε.

 

 

Τι είναι η κρυολιπόλυση;

Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, δηλαδή χωρίς νυστέρι, ενέσεις και χειρουργείο, που μειώνει το συσσωρευμένο τοπικό λίπος.

Βοηθάει στην αφαίρεση του επίμονου τοπικού λίπους που δεν χάνεται με δίαιτα ή γυμναστική, όπως και στην βελτίωση της σιλουέτας με την απώλεια πόντων .

 

 

Δεν είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους που απευθύνεται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, αλλά μια μέθοδος αφαίρεσης των λιποκυττάρων, όπως η λιποαναρρόφηση, η οποία όμως  γίνεται με φυσικό τρόπο.

Είναι μια ιατρική μέθοδος για να εξαλείψετε τα ψωμάκια, την κοιλιά και την περιφέρεια, αφού η εφαρμογή της τοπικά βοηθά στο να χάσετε 3-5 πόντους από αυτά τα σημεία. Αν συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης, τα αποτελέσματα θα είναι πιο γρήγορα ορατά.

 

 

Προσοχή: η κριολιπόλυση δεν σας προστατεύει από την απόκτηση περιττών κιλών στο μέλλον, αλλά από την αποφυγή δημιουργίας τοπικού πάχους στο σημείο που εφαρμόστηκε η θεραπεία.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος παχύνει, το λίπος θα κατανεμηθεί αρμονικά σε όλο το σώμα..

Αξίζει να σημειωθεί πως η κρυολιπόλυση μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους σύσφιξης, καταπολέμησης της κυτταρίτιδας κ.ά για να πετύχετε καλύτερα τον στόχο σας.

 



 

Πως λειτουργεί η κρυολιπόλυση;

 

Είναι μια ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιεί ελεγχόμενη ψύξη, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, συνήθως -6 έως -9 °C, η οποία βοηθά το λίπος να διασπαστεί. Τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης είναι ορατά σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα μετά από 1,5 – 3 μήνες.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία λιπογλυπτικής που βασίζεται στο μηχανισμό της ψύξης. Τα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού (αυτά που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα) καταστρέφονται για πάντα, χωρίς να βλάπτονται οι παρακείμενοι ιστοί του δέρματος και χαρίζοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα σμιλευμένου σώματος.

Ο λόγος που δεν επηρεάζονται τα κύτταρα του παρακειμένου ιστού του δέρματος είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ειδική κεφαλή που προσαρμόζεται στο μηχάνημα της κρυολιπόλυσης. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία vacuum σηκώνει μόνο τον επιφανειακό ιστό του δέρματος και τον παγώνει, αφήνοντας τον υποκείμενο ανέπαφο.

Πιο συγκεκριμένα, τα λιποκύτταρα εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες με την βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος, το οποίο τα παγώνει. Αυτό προκαλεί την κρυστάλλωση και τη νέκρωση τους, ενεργοποιώντας στη συνέχεια την διαδικασία της φυσικής αφαίρεσης τους. Τα νεκρά λιποκύτταρα απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος, οδηγώντας στη βαθμιαία μείωση του πάχους του στρώματος τους λίπους.

Για την εφαρμογή της κρυολιπόλισης δεν χρειάζεται να γίνει τοπική ή ολική αναισθησία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν για το δέρμα και να μην φοράτε μεταλλικά αντικείμενα κατά την διάρκεια της συνεδρίας.

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία κρυολιπόλυσης, πόσες συνεδρίες πρέπει να γίνουν και με τι συχνότητα;

Η διάρκεια μια συνεδρίας κρυολιπόλυσης σύμφωνα με την παγκοσμίως πατενταρισμένη τεχνολογία κρυολιπόλυσης 360°x2 διαρκεί ακριβώς 1 ώρα και ψύχει το λίπος στους -9°C ακριβώς.(αντί: 45 λεπτά μέχρι 2 ώρες).Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας Κρυολιπόλυσης 360°αντιμετωπίζονται μια με δυο περιοχές για να επιτυγχάνεται συμμετρία στο σώμα.

Απαιτείται μόνο 1 εφαρμογή ανά περιοχή τοπικού πάχους για την μείωση μέχρι και -45% του λίπους της περιοχής. Εφόσον ο ασθενής επιθυμεί, μπορεί να γίνει επαναληπτική εφαρμογή στο ίδιο σημείο. 

Σε περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε στην εφαρμογή της μεθόδου και σε άλλη περιοχή, μπορείτε να το κάνετε μετά από 15 – 20 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της Κρυολιπόλυσης 360° γίνονται εμφανή 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί η κρυολιπόλυση;

Οι περιοχές στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η κρυολιπόλυση είναι όσες έχουν συσσωρευμένο λίπος. Αυτές είναι συνήθως τα μπράτσα, η κοιλιά, τα πλάγια της μέσης, οι γλουτοί, οι μηροί και τα γόνατα. Σε κάθε περιοχή χρησιμοποιείται και διαφορετικό εξάρτημα – κεφαλή (αντί: βεντούζα), έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εφαρμογή.



 

Αναλυτικότερα για κάθε περιοχή εφαρμογής:

– Στα μπράτσα χρησιμοποιούνται ρηχές κεφαλές που δεν κάνουν βαθιά αναρρόφηση, ενώ ταυτόχρονα συσφίγγουν την περιοχή.

– Ανάλογα με την κατανομή του λίπους στην κοιλιά και το στομάχι επιλέγεται και η κατάλληλη βεντούζα. Μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα εξαρτήματα του μηχανήματος κρυολιπόλυσης.

– Επειδή τα πλάγια της μέσης και της πλάτης είναι δύσκολα ανατομικά σημεία, χρησιμοποιούνται κυρτές κεφαλές.

– Στους γλουτούς χρησιμοποιείται η μέθοδος «3D κρυολιπόλυση».

– Η απώλεια πόντων με κρυολιπόλυση από την περιοχή των μηρών γίνεται με τη χρήση οβάλ κεφαλών που κάνουν λιγότερη αναρρόφηση και έχουν ευρύτερη επιφάνεια ψύξης.

– Τέλος, στα γόνατα χρησιμοποιείται και πάλι η «3D κρυολιπόλυση» χρησιμοποιώντας αντάπτορες, δηλαδή ειδικές προσαρμοστικές κεφαλές.

 



 

Πλεονεκτήματα της κρυολιπόλυσης:

 

1. Στοχεύει κατευθείαν στις περιοχές με το επίμονο τοπικό λίπος και το καταστρέφει

2. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αρκεί να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να ακολουθήσετε υγιεινό τρόπο ζωής

3. Άμεσα αποτελέσματα με φυσικό τρόπο που γίνονται ορατά μετά από 4 – 6 εβδομάδες

3. Δεν είναι επεμβατική μέθοδος λιπόλυσης, αλλά αποδεδειγμένα αποτελεσματική και ασφαλής

4. Δεν έχει χρόνο αποθεραπείας

5. Έχει προσιτό κόστος

6. Η διαδικασία είναι ανώδυνη

7. Συνήθως απαιτείται μόνο 1 συνεδρία

8. Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος, κάνοντας σύσφιξη και αποφεύγοντας την χαλάρωση

9. Δεν χρειάζεται να κάνετε εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική

Αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης:

Κρυολιπόλυση πριν – μετά

Τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης δεν είναι άμεσα ορατά. Χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα 30-40 ημερών όπου και αρχίζουν να φαίνονται. Σε αυτή τη φάση ο γιατρός κάνει επανέλεγχο και κρίνει αν χρειάζεται επαναληπτική εφαρμογή της μεθόδου. Τα τελικά αποτελέσματα γίνονται εμφανή μετά τους 2 – 3 μήνες και μπορούν να γίνουν μόνιμα μόνο αν συνεχίσετε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, διατηρώντας σταθερό το βάρος σας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με κάθε θεραπεία κρυολιπόλυσης καταστρέφονται περίπου το 20% – 40% από τα λιποκύτταρα της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ορισμένες φορές χρειάζεται να επαναληφθεί η κρυολιπόλυση σε κάποιο σημείο.

 

 

Ποιοι μπορούν να κάνουν κρυολιπόλυση και ποιες οι αντενδείξεις κρυολιπόλυσης;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος μετά την ηλικία των 16-18 που θέλει να αντιμετωπίσει το επίμονο τοπικό λίπος μπορεί να κάνει κρυολιπόλυση. Δεν αντιμετωπίζει την παχυσαρκία, αλλά αφαιρεί το ανενεργό υποδόριο λίπος. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε περιοχές που έχει εμφανιστεί κυτταρίτιδα ή χαλάρωση, συμβάλλοντας στην ολική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου, του θηλασμού ή οι εγκυμονούσες δεν συνίσταται να κάνουν εφαρμογή της κρυολιπόλυσης. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε κρυολιπόλυση άτομα με παθήσεις, όπως διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος, κρυοπρωτειναιμίες, σύνδρομο Raynaud, κνίδωση εκ ψύχους και χρόνιες συστηματικές παθήσεις.

Αν κάποιος φοράει βηματοδότη, παίρνει αντιπηκτική αγωγή, έχει δαχτυλίδι στομάχου ή έχει πρόσφατη χειρουργική τομή (θα πρέπει να περάσουν 6 μήνες από την επέμβαση) δεν πρέπει να κάνει κρυολιπόλυση. Τέλος, οι καρκινοπαθείς είναι ακόμη μια ομάδα ατόμων που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη μέθοδο.

Παρενέργειες της κρυολιπόλυσης και κίνδυνοι:

Γενικά η μέθοδος της cryolipolysis είναι πολύ ασφαλής, διότι έχει ελεγχόμενη διαδικασία ψύξης και γίνεται ακολουθώντας τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργούν τα κύτταρα στο σώμα μας. Επίσης, παίρνονται κάποια μέτρα ασφαλείας κατά την εφαρμογή της.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει προστασία του δέρματος, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο έγκαυμα από το ψύχος, χρησιμοποιώντας ειδικές προστατευτικές μεμβράνες που τοποθετούνται πριν την εφαρμογή των ειδικών κεφαλών. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί μερικές παρενέργειες που υποχωρούν μετά από λίγο ή μετά από μερικές ημέρες.

Οι πιο κοινές παρενέργειες, δηλαδή τα αρνητικά, που έχουν παρατηρηθεί μετά από την κρυολιπόλυση είναι:

1. Ερυθρότητα, αιμάτωμα ή μελανιές (μπορεί να παραμείνει για κάποιες ώρες ή μέρες)

2. Μούδιασμα (υποχωρεί μετά από μερικές ώρες αντί: ημέρες ή εβδομάδες)

3. Φαγούρα (είναι φυσική αντίδραση της επιδερμίδας στην ψύξη και δεν ενέχει κινδύνους)

4. Ήπιος πόνος (φεύγει μετά από λίγες ώρες - μέρες και αντιμετωπίζεται με παυσίπονο)

5. Αίσθηση ναυτίας (υποχωρεί γρήγορα)

 

 

 

Κρυολιπόλυση και χαλάρωση:

Πριν και μετά την κρυολιπόλυση

Επειδή η αφαίρεση των νεκρών λιποκυττάρων γίνεται σιγά- σιγά, το δέρμα έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται ευκολότερα. Επομένως δεν εμφανίζεται χαλάρωση, όπως γίνεται με την απότομη απώλεια βάρους ή τη λιποαναρρόφηση.

Επίσης, η ελεγχόμενη εφαρμογή ψύξης, με την τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα, υπόσχεται την ενεργοποίηση της ανάπλασης του συνδετικού ιστού του δέρματος, προκαλώντας την σύσφιξη του και όχι την χαλάρωση.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Κρυολιπόλυση 360° είναι πως η αφαίρεση του λίπους με αυτή τη μέθοδο δεν τραυματίζει το δέρμα, αλλά ούτε τον περιβάλλοντα ιστό ή άλλα όργανα.

Χρόνος αποθεραπείας και πόνος στην κρυολιπόλυση:

Λόγω της μη επεμβατικής φύσης αυτής της μεθόδου λιπόλυσης ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός. Δεν προκαλείται κάποια καταστροφή στους ιστούς του δέρματος, πέρα από αυτούς της λιπώδους περιοχής. Μπορείτε επομένως να επιστρέψετε κατευθείαν στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η αίσθηση που προκαλεί η κρυολιπόλυση κατά την εφαρμογή της είναι η ψύξη της περιοχής, δηλαδή αυτό που αισθάνεστε όταν ακουμπάτε πάγο στο σώμα σας, σε συνδυασμό με το τράβηγμα που προκαλεί η κεφαλή – βεντούζα του μηχανήματος.

Πρόκειται δηλαδή για μια μέθοδο που δεν πονάει και επιτρέπει στους ασθενείς να χαλαρώσουν διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση ( ιδιαίτερα και το μέγεθος του πόνου έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος.)

Πόσο κοστίζει κρυολιπόλυση:

Οι τιμές της Κρυολιπόλυσης 360°εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Βασικά σημεία στα οποία στέκεται ένας γιατρός στο πρώτο ραντεβού για να υπολογίσει το κόστος της κρυολιπόλυσης είναι:

1. Τα σημεία στα οποία θα εφαρμοστεί

2. Η έκταση του δέρματος και του προβλήματος που θα θεραπευτεί

3. Οι επαναλήψεις της μεθόδου που θα χρειαστούν

4. Η πιθανότητα συνδυασμού της κρυολιπόλυσης με κάποια άλλη θεραπεία

Συνήθως η ενημέρωση του κόστους πριν την εφαρμογή γίνεται μετά την εκτίμηση του ιατρού και είναι δωρεάν. Μια ενδεικτική τιμή για την εφαρμογή της κρυολιπόλυσης είναι τα 150-250 ευρώ / συνεδρία. 

 

 

 

Διαφορές κρυολιπόλυσης και λιποαναρρόφησης:

1. Σε αντίθεση με την λιποαναρρόφηση που γίνεται με χειρουργείο, η Κρυολιπόλυση 360° είναι μια μη επεμβατική μέθοδος λιπογλυπτικής.

2. Με την λιποαναρρόφηση αφαιρείται το 70%-80% του λίπους, ενώ με την κρυολιπόλυση μόλις το 20%-40%.

3. Με την μέθοδο της cryolipolysis γίνεται ταυτόχρονη σύσφιξη του δέρματος.

4. Ο χρόνος αποθεραπείας στην κρυολιπόλυση είναι μηδαμινός, ενώ στην λιποαναρρόφηση χρειάζονται 3-4 εβδομάδες.

5. Μεγάλη διαφορά υπάρχει συνήθως και στο κόστος των δυο μεθόδων.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τις πληροφορίες τον Dr Γεώργιο Βελημβασάκη, πλαστικό χειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο COOLCLINIC, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (EBOPRAS).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ