Συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη ο κακοποιός που ο Ομπάμα είχε χαρακτηριστεί Νο 1 κίνδυνο στον κόσμο (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας από τους πιο σκληρούς και επικίνδυνους κακοποιούς της Ευρώπης συνελήφθη στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στα χέρια των Αρχών.

Ο λόγος για τον 57χρονο Λάσα Σουσάνασβίλι, επονομαζόμενος και "Λάσα από το Ρουστάβι" ή "χοντρός" ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, είναι ο επικεφαλής της γεωργιανής - ρωσικής μαφίας στην Ευρώπη και είναι διαβόητος στη Ρωσία.

Σε βάρος του, εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές ενώ σε παράλληλες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έχουν συλληφθεί και αρκετά ακόμη άτομα που συνδέονται μαζί του.

Την Τρίτη οι γαλλικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς τον κατηγορούν ότι συντόνιζε τη δράση μαφιόζικης οργάνωσης που δραστηριοποιήθηκε σε κλοπές στη Γαλλία από το 2016 έως σήμερα. Βάσει αυτού του εντάλματος συνελήφθη, ενώ έρευνες γίνονται ταυτόχρονα και στη Γαλλία.

 

 

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει τα 1.000.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

Από τα πρώτα κιόλας στάδια της διεθνούς συνεργασίας Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος, που αντιπροσωπεύεται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από την εγκληματική ομάδα με την ονομασία VorVZAKONE, υποστηρίχθηκε η έρευνα και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων Κρατών – Μελών.

Στη χώρα μας η επιχείρηση οργανώθηκε και συντονίσθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκατεσσάρων (14) μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του διευθύνοντα την οργάνωση, 57χρονου αλλοδαπού άντρα, αλλά και δύο ακόμη ηγετικών στελεχών, αλλοδαπών ηλικίας 56 και 49 ετών. Στην επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε επί διήμερο σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πάνω από εκατό αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία δώδεκα ακόμη συνεργών τους, δέκα εκ των οποίων αποτελούσαν εκτελεστικά όργανα του κυκλώματος, ενώ δύο εξ’ αυτών, αλλοδαποί ηλικίας 42 και 47 ετών ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων που αφορούσαν σε ηλεκτρονικά είδη.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών προέκυψε η ένταξη των προαναφερόμενων μελών στην οργάνωση τουλάχιστον από τα μέσα του 2015 μέχρι και τη σύλληψη τους.

Σημειώνεται ότι, αρχικά και συγκεκριμένα απογευματινές ώρες της 16 Απριλίου συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο συνοδοί – σωματοφύλακες του αρχηγού της οργάνωσης, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, ενώ ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβίσει. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα “διοίκησης”, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρονος συλληφθείς με βοηθούς τους δύο προαναφερόμενους ως ηγετικά στελέχη άντρες, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών.

 

 

Εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η διάπραξη δύο με τριών κλοπών την ίδια ημέρα, που πραγματοποιούνταν με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ