Η Ντίνα Νικολάου ετοιμάζει πεντανόστιμο σολομό φιλέτο με σάλτσα μαραθόριζας, στο χαρτί

Αν έχουμε χρόνο, μαρινάρουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα μέσα στο ταψί, για 1 – 2 ώρες στο ψυγείο, αφού σκεπάσουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη.

Υλικά

4 φιλέτα σολομού (ή φιλέτα άλλου ψαριού της αρεσκείας μας, όπως γαλέο, πέρκα, μπακαλιάρο κατεψυγμένο, γλώσσα, κ.ά.), φρέσκου ή κατεψυγμένου, βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 μεγάλη μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις σκληρές ίνες, ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση με σπόρους (ή άλλη μουστάρδα της αρεσκείας μας)

3 κουτ. σούπας ούζο (το προτιμάμε από το κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό γιατί ο γλυκάνισος που περιέχει ταιριάζει θαυμάσια με την μαραθόριζα)

χυμός από 1 λεμόνι

χυμός από 1 πορτοκάλι

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)

½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Σάλτσα: Ρίχνω στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) όλα τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιώ καλά, για 1 λεπτό.

Ψάρια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Βάζω τα φιλέτα ψαριού σε ένα ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση και τα περιχύνω με τη σάλτσα. Τα γυρίζω για να βραχούν καλά και από την άλλη μεριά. Αφήνω το ταψί κατά μέρος.
Κόβω 4 μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας με μήκος πλευράς 30 εκ.
Στο κέντρο κάθε λαδόκολλας βάζω από ένα φιλέτο ψαριού, καλά βρεγμένο παντού με τη σάλτσα. Τα περιχύνω με όση σάλτσα έχει μείνει στο ταψί. Τυλίγω κάθε λαδόκολλα σαν πουγκί και δένω τις άκρες με ένα κομμάτι σπάγκο. Εναλλακτικά, διπλώνω χιαστί τις άκρες του χαρτιού, σαν φάκελο και τακτοποιώ τις άκρες από την κάτω πλευρά κάθε πακέτου.
Βάζω τα πακετάκια στο ταψί (αν τα έχω τυλίξει σε φακελάκια, τα τοποθετώ με τις άκρες προς τα κάτω) και ρίχνω 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) νερό. Ψήνω για 25 – 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Σερβίρω τα φιλέτα με το χαρτί, στα πιάτα, ώστε να μην χάσω τη νόστιμη σάλτσα από το εσωτερικό των πακέτων. Συνοδεύω με σαλάτα εποχής και ρύζι πιλάφι.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ