Προσοχή- Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα ίσως ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο σελήνιο

Ποιος είναι ο ρόλος του σεληνίου στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας;

Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό όμως το σελήνιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες και σας εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας.

Οι ενήλικες άντρες και γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 55 μικρογραμμάρια (mcg)σεληνίου. Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 60 και 70 mcg αντίστοιχα. Ασφαλής θεωρείται η πρόσληψη έως και 100 mcg ημερησίως, όπως αναφέρει το Reader’s Digest.

Η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι δυνατή με την κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών, όπως είναι τα καρύδια, ο τόνος, τα στρείδια, οι ηλιόσποροι, το κοτόπουλο, τα αυγά, οι σαρδέλες κ.α.

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να δείξει αν τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό είναι πολύ χαμηλά. Η ανεπάρκεια ή έλλειψη σεληνίου εκδηλώνεται τυπικά με τα παρακάτω συμπτώματα...

Τριχόπτωση: Μία από τις κυριότερες λειτουργίες του σεληνίου στον οργανισμό είναι η μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 στην ενεργή μορφή της, την T3. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου συνδέονται στενά με τον υποθυρεοειδισμό, σύμπτωμα του οποίου είναι η απώλεια και η αποδυνάμωση των μαλλιών.

Κόπωση: Πολλές διατροφικές ελλείψεις μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα κόπωσης και η έλλειψη σεληνίου είναι μία από αυτές. Άλλες πιθανές διατροφικές αιτίες είναι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η έλλειψη βιταμίνης D ή η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου, όπως αναφέρει το onmed.gr.

Ανεξήγητη αύξηση του βάρους: Και στην περίπτωση αυτή φταίει η επίδραση του σεληνίου στον θυρεοειδή αδένα. Χωρίς αρκετό σελήνιο, μειώνεται η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και επομένως ο μεταβολισμός υπολειτουργεί. Οι μειωμένες καύσεις είναι αυτές που οδηγούν στη αύξηση του βάρους, χωρίς να έχουν προηγηθεί αλλαγές στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Συχνές λοιμώξεις: Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση μιας ομάδας πρωτεϊνών (σεληνοπρωτεΐνες) οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιστέκεται στους παθογόνους εισβολείς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ