Ένα οικογενειακό & πεντανόστιμο φαγητό! Χοιρινά μπιφτέκια αφράτα, με πατάτες στη γάστρα από την Ντίνα Νικολάου

Εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα. Η γάστρα τα διατηρεί ζουμερά και οι πατάτες επειδή τραβούν τους χυμούς από τα μπιφτεκάκια γίνονται τέλειες.

Υλικά

Για τον κιμά

2 – 3 φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση μπαγιάτικου (2 – 3 ημερών), χωρίς την κόρα

300 ml γάλα

500 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη

2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα στον τρίφτη

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας

½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 – 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη (αν χρειαστεί)

Για τις πατάτες

6 – 7 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας

100 ml ελαιόλαδο

χυμός από 1 λεμόνι

χυμός από 1 πορτοκάλι

½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τον κιμά: Μουσκεύω την ψίχα ψωμιού στο γάλα, για 5 λεπτά και τις στύβω πολύ καλά με τα χέρια μας (κρατάμε το γάλα κατά μέρος). Βάζω την ψίχα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τον κιμά, το κρεμμύδι, τα καρότα, τα αυγά, τη μουστάρδα, τη  ρίγανη και τον δυόσμο.
Στο γάλα που άφησα  κατά μέρος ρίχνω το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα στο μπολ με τον κιμά. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι και αρχίζω να ζυμώνω καλά τα υλικά με τα χέρια μου, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και σχετικά ζουμερό. Αν όμως προκύψει υδαρές, προσθέτω 2 – 3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνω για λίγο ακόμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο, για να σφίξει ελαφρώς και να αναμειχθούν τα αρώματα των υλικών.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

Για τις πατάτες: Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζω τις φέτες πατάτας, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.

Για το ψήσιμο: Απλώνω ομοιόμορφα τις φέτες πατάτες σε μια γάστρα (ή σε ένα ευρύχωρο, βαθύ ταψί). Σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτουμε το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο) και ψήνω τις πατάτες για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Πλάθω με το μείγμα του κιμά 4 μπιφτέκια μεγάλου μεγέθους (ή 8 μικρότερα), αλείφοντας τακτικά τα χέρια μου με λίγο ελαιόλαδο, για να μην κολλάνε στο μείγμα. Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, το ξεσκεπάζω και βάζω προσεκτικά τα μπιφτέκια επάνω στις φέτες πατάτας. Ξαναβάζω το σκεύος στο φούρνο, χωρίς να το σκεπάσω και ψήνω για 15 λεπτά. Γυρίζω προσεκτικά τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

WHO IS WHO


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ