O γυναικολόγος Πέτρος Νικολαΐδης εξηγεί: Τι σημαίνει Αιδοιοκολπική Ανάπλαση & πως την πετυχαίνουμε αλλάζοντας την ποιότητα ζωής μας

Μία θεραπεία ασφαλής που χρησιμοποιείται πλέον για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Βασικά σημεία

• Οι θερμικά ελεγχόμενες ραδιοσυχνότητες (RF) συσφίγγουν άμεσα τους αιδοιοκολπικούς ιστούς (εξακολουθώντας ωστόσο να δρούν συσφιγκτικά για αρκετούς μήνες μετά την εφαρμογή) και είναι αποτελεσματικές στη μη χειρουργική αιδοιοκολπική σύσφιξη.

• Oι θερμικά ελεγχόμενες ραδιοσυχνότητες είναι η μόνη διαθέσιμη μέθοδος που ενισχύει τον σχηματισμό νέου κολλαγόνου και ελαστίνης και προκαλεί νεοαγγειογένεση, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δερματικού τόνου και της αιδοιοκολπικής ευαισθησίας.

• Η σύσφιξη των κολπικών ιστών μειώνει την κολπική χαλάρωση, την ουρική ακράτεια λόγω στρες, την υπερδραστηριότητα κύστης και την ήπια προς μέτρια κυστοκήλη και ορθοκήλη.

• Οι θερμικά ελεγχόμενες ραδιοσυχνότητες οδηγούν στη βελτίωση της αιδοιοκολπικής ροής αίματος που ρυθμίζει την κολπική αιμάτωση και βελτιώνει τη συνολική ευαισθησία της κλειτορίδας και των αιδοιοκολπικών ιστών.

• Η οργασμική δυσλειτουργία μπορεί να βοηθηθεί απο τις θεραπείες των θερμικά ελεγχόμενων ραδιοσυχνοτήτων RF.

Από τον Καθηγ. Πέτρο Νικολαΐδη και τον Dr. Red Alinsod

Μεταξύ των τοκετών – συχνά πολλαπλών τοκετών- και των πτωτικών επιπέδων των οιστρογόνων λόγω εμμηνόπαυσης, ο κόλπος υπόκειται σε πλήθος αλλαγών που οδηγούν σε μια καθορισμένη ακολουθία καταστάσεων που ξεκινάει με αιδοιοκολπική χαλάρωση και μειωμένη ελαστικότητα και περιλαμβάνει ατροφική κολπίτιδα (οδηγεί σε χρόνιο ερεθισμό και δυσφορία), ακράτεια ούρων, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Ορισμένες ή και όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν και η ηλικία εκδήλωσης τους ενδέχεται να διαφέρει. Η αντιμετώπιση των εν λόγω καταστάσεων είναι προβληματική καθώς οι γυναίκες δυσκολεύονται να συζητήσουν αυτά τα θέματα με τον γιατρό ή τον γυναικολόγο τους.

Αρχικά χρησιμοποίησα ραδιοσυχνότητες για χειρουργική επέμβαση ακριβείας το 2005. Η ιδέα για αιδοιοκολπική χρήση (εξωτερική και εσωτερική) έγινε πραγματικότητα το 2009-2010, οπότε και πραγματοποίησα τις πρώτες θεραπείες με ραδιοσυχνότητες στην αιδοιοκολπική περιοχή για αισθητικά ωφέλη και συρρίκνωση των ιστών.

Το 2013 ξεκίνησα να αναπτύσσω το ThermiVA (Thermi), μια ειδική συσκευή για χρήση στο αιδοίο και στο βάθος του κόλπου με σκοπό τη δερματική και κολπική σύσφιξη. Κλινικές έρευνες έδειξαν οτι οι θεραπείες του κολπικού και πρωκτικού βλεννογόνου και της σύσφιξης των ιστών βοήθαγαν επίσης στην ανακούφιση της ουρικής ακράτειας στρες, της υπερδραστήριας κύστης, της ήπιας εώς μέτριας κυστοκήλης και ορθοκήλης, στην οργασμική δυσλειτουργία και στην ακράτεια κοπράνων.

Σήμερα, συνεχίζω τις θεραπείες με το Thermi καθώς και τη διενέργεια κλινικών μελετών για τα αποτελέσματα των θερμικά ελεγχόμενων ραδιοσυχνοτήτων RF στους αιδοιοκολπικούς ιστούς. Το ThermiVA έχει πιστοποίηση FDA για δερματολογικές καταστάσεις και νευρική αδρανοποίηση στις ΗΠΑ. Παραδείγματα δερματικών καταστάσεων είναι το χαλαρό δέρμα, το ξηρό δέρμα και το δέρμα με μειωμένη ευαισθησία.

Στον ιστό εφαρμόζονται πηγές ενέργειας με τον ίδιο τρόπο όπως στην αισθητική ιατρική με σκοπό τη συστολή του κολλαγόνου, την διέγερση της νεοκολλαγονογένεσης και της γυναικείας αποκατάστασης μέσω της θεραπευτικής αλληλουχίας απο τη θέρμανση του ιστού. Η θερμική αυτή δράση προκαλεί την παραγωγή ινοβλαστών και διεγείρει την νεοκολλαγονογένεση. Εύλογα, η ικανότητα μεταφοράς περισσότερης ενέργειας θα προκαλέσει –μέχρι ενός σημείου- πιο έντονο αποτέλεσμα. Η κατευθυνόμενη ενέργεια δεν προκαλεί αίσθηση πόνου στο κολπικό τοίχος -όπως συμβαίνει στο δέρμα του προσώπου- πράγμα που κάνει τις θεραπείες ενέργειας περισσότερο ανεκτές σε υψηλά επίπεδα ενέργειας και καταδεικνύει οτι ο κόλπος είναι η ιδανική ανατομική περιοχή για αναδόμηση του ιστού μέσω της ενέργειας. Ανεξάρτητα απο το ποιός όρος χρησιμοποιείται – αναζωογόνηση, αναδόμηση, σύσφιξη, ή θεραπεία χαλάρωσης- οι βασικοί στόχοι και μέθοδοι είναι παρόμοιοι.

Η συστολή των ιστών με τη χρήση ενέργειας RF είναι μια καθιερωμένη μέθοδος στην αισθητική ιατρική. Η θερμότητα δημιουργείται στο ηλεκτρόδιο μέσω της σύνθετης αντίστασης καθώς η ενέργεια RF «ταξιδεύει» μέσω του ιστού – κάτι που μπορεί να μετρηθεί με τη χρήση μιας εξίσωσης μεταξύ της τοπικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας και το επίπεδο της τρέχουσας που παράγεται κοντά στο ηλεκτρόδιο (πομπός RF). Το συγκεκριμένο αυτό σχήμα θερμογένεσης είναι επομένως προβλέψιμο και μπορεί να ελεγχθεί ρυθμίζοντας την ισχύ σε αυτό καθ’αυτό το ηλεκτρόδιο. Η θέρμανση του ιστού η οποία ενέχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει αποδειχθεί οτι κυμαίνεται μεταξύ 40 με 45 βαθμούς κελσίου για την ιδανική διέγερση της κολλαγονογένεσης και της νεοελαστινογένεσης ενώ ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες βλάβες στο δέρμα και τους γειτονικούς ιστούς. Αντίθετα με άλλες μεθόδους ενέργειας (όπως τα laser), η μέθοδος RF είναι απολύτως μη επεμβατική. Επομένως προστατεύεται η λειτουργία του δερματικού φραγμού, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο αποθεραπείας και το ρίσκο για τον ασθενή. Η ενέργεια RF είναι η πλέον κατάλληλη για φυσική ύγρανση και για έναν καλά ενυδατωμένο ιστό όπως αυτόν των κολπικών τοιχών και του αιδοίου.

Η διαδερμική θεραπεία θερμικά ελεγχόμενων ραδιοσυχνοτήτων RF (TTCRF) με την εμπορική ονομασία ThermiVA χρησιμοποιεί ένα μονοπολικό ηλεκτρόδιο RF και ένα αυτοκόλλητο γείωσης (για την ολοκλήρωση του κυκλώματος) μεταξύ των οποίων περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ισχύς στον πομπό RF διαμορφώνεται αυτόματα απο θερμοστάτες και θερμικά ζεύγη εντός της θεραπευτικής συσκευής για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του τοπικού ιστού σε πραγματικό χρόνο. Οι θεραπευτικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με ταχύτητα και ασφάλεια και να διατηρηθεί για όσο διάστημα απαιτείται για τη θεραπευτική απόκριση του ιστού. Η σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας του ιστού, απο ιατρό που είναι εξειδικευμένος στη θεραπεία ThermiVa, έχει θετικό αντίκτυπο στην άνεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας: η θεραπεία είναι πολύ άνετη και δεν απαιτείται αναισθησία.

Για κολπικές εφαρμογές, η τεχνολογία TTCRF περιέχεται μέσα σε έναν θεραπευτικό καθετήρα με μήκος 20 cm και πάχος 1,5 cm (περίπου το πάχος του δαχτύλου ενός ενήλικα) με μια ρηχή καμπύλη σε σχήμα S προς το κέντρο.

Ο θεραπευτικός καθετήρας έχει το πλεονέκτημα οτι μειώνει το πιθανό τραύμα απο την εισαγωγή ως αποτέλεσμα ξηρότητας, ευαισθησίας, και ατροφία του ιστού των κολπικών τοιχωμάτων. Ο πομπός RF (περίπου το μέγεθος ενός γραμματοσήμου) είναι τοποθετημένος στη μία πλευρά της άκρης του καθετήρα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής ξαπλώνει αναπαυτικά σε ύπτια θέση.Ο καθετήρας εισέρχεται στον κόλπο, με τον πομπό RF στραμμένο προς τον ιστό της θεραπευτικής ζώνης. Εξωτερικά, ο πομπός RF εφαρμόζεται απευθείας επάνω στις δομές του αιδοίου (το αιδοίο μπορεί να ξυριστεί). Οι πιθανές θεραπευτικές ζώνες περιλαμβάνουν το οπίσθιο, πρόσθιο, αριστερό και δεξιό κολπικό τοίχωμα, και τις δομές του αιδοίου. Ο καθετήρας περνάει πάνω απο κάθε θεραπευτική ζώνη διαρκώς, εώς ότου επιτευχθεί η θερμοκρασία στόχος και διατηρηθεί για 3 εώς 5 λεπτά ή περισσότερο (με βάση την ανοχή του ασθενούς).

Η θεραπεία είναι τόσο ασφαλής ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί κατά μήκος της ηβοτραχηλικής περιτονίας για θεραπεία της ουρικής ακράτειας στρες, πάνω και γύρω απο το σημείο G και στην περιοχή της κλειτορίδας για τη θεραπεία της οργασμικής δυσλειτουργίας. Δεν απαιτείται πρωτόκολλο προετοιμασίας ή αποθεραπείας. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και δεν χρειάζεται να απέχουν απο το σεξ.

Μια τυπική πορεία θεραπείας περιλαμβάνει εώς 3 συνεδρίες, με διάστημα 4 – 6 εβδομάδων μεταξύ των θεραπειών για να δοθεί χρόνος στους ιστούς να αναδιαμορφωθούν. Μια ετήσια θεραπεία συντήρησης κρίνεται ωφέλιμη. Μια πλήρης πορεία αιδοιοκολπικής θεραπείας TTCRF έχει τυπικά ως αποτέλεσμα την αισθητική ενίσχυση του αιδοίου, τη σύσφιξη της κολπικής βλενογόννου και βελτίωση της ελαστικότητας του ιστού. Η βελτίωση της ποιότητας του ιστού και η αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος οδηγούν στη βελτίωση της παραγωγής λίπανσης και διαπνοής. Μια νέα επιστημονική δημοσίευση των Dr Gustavo Leibashoff και Dr. Pablo Gonzalez επιβεβαιώνει τις ιστολογικές αποδείξεις οτι οι θεραπείες TTCRF αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου σε αιδοίο και κόλπο καθώς και τη νεοαγγειογένεση, καθώς και την πάχυνση των αιδοιοκολπικών επιφανειών και βελτιώνουν τον δείκτη ωρίμανσης. Η μελέτη τους έχει αποδείξει οτι η θεραπεία TTCRF αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική για τη θεραπεία της ήπιας εώς μέτριας ουρικής ακράτειας στρες και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης. Πιθανά βοηθητικά αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις σε σχετικές καταστάσεις, όπως αναφέρει το embryoiatriki-genetiki.gr.

Έρευνες έχουν δείξει βελτίωση ως 25% και περισσότερο απο 33% για υπερδραστήρια κύστη μέ ή χωρίς ακράτεια αντίστοιχα, μείωση του χρονικού μέσου όρου για την επίτευξη οργασμού εώς 50% για ασθενείς με οργασμική δυσλειτουργία καθώς και οργασμική αποκατάσταση για ανοργασμικούς ασθενείς. Στην κλίμακα σεξουαλικής ικανοποίησης παρατηρείται μέσος όρος βελτίωσης 2.5 μονάδων και 5 μονάδων στο Ερωτηματολόγιο Κολπικής Χαλαρότητας. Επίσης μείωση ή και εξάλειψη της ανάγκης για λιπαντικά για ασθενείς με ατροφική αιδοιοκολπίτιδα και δυσπαρεύνια, βελτίωση της σοβαρής κολπικής στένωσης και της ήπιας εώς μέτριας ουρικής ακράτειας στρες. Σε μερικές περιπτώσεις, η μείωση ή εξάλειψη της κολπικής θεραπείας οιστρογόνων έχει αναφερθεί μετά απο θεραπείες TTCRF. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις επιτυχών θεραπειών κυστοκήλης (με διακολπική εφαρμογή) και ορθοκήλης (με διακολπική και διαπρωκτική εφαρμογή). Η θεραπεία TTCRF υπόσχεται ποικίλα οφέλη ως μια ασφαλής και αποτελεσματική, μη επεμβατική, μη χειρουργική, μη φαρμακολογική, μη στεροιδική μέθοδο με ποικίλες θεραπευτικές εφαρμογές.

Αποτελέσματα

Δύο χρόνια συνεχών κλινικών μελετών στο κέντρο μας και σε ένα πλήθος κέντρων παγκοσμίως έχουν καταδείξει εξαιρετικές και απολύτως ασφαλείς θεραπείες με τις θερμικά ελεγχόμενες ραδιοσυχνότητες RF. Στο πρώτο χρόνο κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, περισσότερες απο 10.000 γυναίκες έχουν θεραπευτεί με ασφάλεια με το ThermiVa. Δεν έχουν αναφερθεί φουσκάλες ή εγκαύματα ή σοβαρές παρενέργειες μετά απο πολλές χιλιάδες θεραπείες ( η θεραπεία ThermiVa δεν προκαλεί εγκαυματική εκτομή και διάσπαση του βλενογόννου). Οι θεραπείες ThermiVa είναι καλά ανεκτές και οι δείκτες ικανοποίησης πολύ υψηλοί. Η συρρίκνωση των μεγάλων χειλέων είναι συχνά εντυπωσιακή και οφθαλμοφανής, ενώ η συρρίκνωση των μικρών χείλεων είναι πιο συντηρητική της τάξης περίπου του 20%. Τα αποτελέσματα της κολπικής σύσφιξης είναι σημαντικά τόσο για τον ασθενή όσο και για τον ερωτικό σύντροφό του, με βελτίωση της κολπικής υγρασίας χωρίς τη χρήση ορμονών ή λιπαντικών. Η δυσπαρεύνεια μειώνεται ή εξαλείφεται. Το ThermiVa καθίσταται ταχύτατα πλέον μια θεραπεία ευρείας αποδοχής για ήπια εώς μέτρια ουρική ακράτεια, υπερδραστήρια κύστη χωρίς ακράτεια, ήπια εώς μέτρια κυστοκήλη και ορθοκήλη και οργασμική δυσλειτουργία. Πιο πρόσφατα, έχει χρησιμοποιηθεί ως νέα θεραπεία για ορισμένους τύπους ακράτειας κοπράνων και πρωκτικής χαλάρωσης. Τρέχουσες μελέτες εκτιμούν την αποτελεσματικότητα του ThermiVa σε χρήση μαζί με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ