Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ξεκίνησαν οι προσλήψεις για την Ομάδα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης του Ελληνικού Προγράμματος

Πρόκειται για το νέο μόνιμο θεσμό που θα στηθεί στη θέση των επισκέψεων της Τρόικας ή των «θεσμών» και ο ρόλος του θα είναι η επιτήρηση και η αντικειμενική πιστοποίηση των εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία.

Τη διαδικασία επιλογής και προσλήψεων Ελλήνων αλλά - κυρίως - Γερμανών και Γάλλων εμπειρογνωμόνων, για τον Ειδικό Οργανισμό Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης του Ελληνικού Προγράμματος, ξεκίνησε ο ESM σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κώνστα στο liberal.gr, οι επικεφαλής των «θεσμών» επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και είναι πλέον δεδομένο ότι οι ισορροπίες στη διαπραγμάτευση για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση έχουν αλλάξει. 

Βασική αιτία της αλλαγής είναι ο σχηματισμός της Γερμανικής κυβέρνησης και τη ενεργή συμμετοχή του Όλαφ Σολτς στη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού σκηνικού. Βασική θέση της Γερμανίας είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί το no back tracking στην Ελλάδα, δηλαδή να υπάρχουν «κόφτες» στις ρυθμίσεις του Χρέους κάθε φορά που η Ελλάδα αναιρεί ψηφισμένες και εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Ως απόδειξη αυτής της στάσης, η Γερμανία όπως και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει να απαιτήσουν την πλήρη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019. Γερμανία και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει να μην εγείρουν θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών και να αποδεχθούν στο θέμα αυτό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση των Stress Test. Για το αφορολόγητο, ωστόσο, το ΔΝΤ δείχνει να υποχωρεί στις απαιτήσεις του για μείωση από το 2019 και το μέτρο, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί, το 2020.

O νέος θεσμός που θα δημιουργηθεί για την «μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελληνικής Οικονομίας» θα έχει ως βασικό προσανατολισμό την «ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή (απελευθέρωση αγορών, εργασιακά κλπ) αλλά και την επιτήρηση του Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πάνω στις επιδόσεις του οποίου θα στηθούν οι μελλοντικές ρυθμίσεις χρέους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ