Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας- Το πλήγμα για την Μέι- Ποιο σκάνδαλο έφερε το τέλος

Η Άμπερ Ραντ υπέβαλε την παραίτησή της στην Τερέζα Μέι, μετά το σκάνδαλο Windrush.

Δεκτή έκανε η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Η παραίτηση ήρθε μετά από αυξανόμενη πίεση που προέκυψε από το σκάνδαλο Windrush και το γεγονός ότι την Κυριακή διέρρευσε ένα ακόμη έγγραφο, το οποίο αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ραντ πως αγνοούσε τους στόχους αύξησης του αριθμού των απελάσεων παράτυπων μεταναστών από την Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Η 54χρονη Ραντ είχε βρεθεί στο σκαμνί εδώ και μέρες, μετά την αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες της είχαν ορίσει συγκεκριμένο αριθμό-στόχο ως προς τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Αρχικά, η Ραντ είχε αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για την ύπαρξη τέτοιου στόχου, μιλώντας στα μέλη αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

H Downing Street επιβεβαίωσε την παραίτηση της Ραντ, η οποία επρόκειτο να μιλήσει σήμερα για το εν λόγω ζήτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως αναφέρει ο Independent.

O Πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Brandon Lewis, είχε δηλώσει προ ημερών πως η Ραντ δεν ήταν ενήμερη για τους στόχους, ωστόσο, οι νέες αποκαλύψεις άλλαξαν τα δεδομένα.

Η ίδια είχε αρχικά δηλώσει στην Επιτροπή Εσωτερικών υποθέσεων πως δεν είχε χρησιμοποιήσει τους στόχους για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που θα έπρεπε να απελαθούν.

Την περασμένη Δευτέρα, δε, η Ραντ είχε δηλώσει ότι «τη λυπεί βαθύτατα» η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζοντας «τη σημαντική συνεισφορά της γενιάς Windrush» στο ΗΒ κι εξαγγέλλοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα τους χορηγηθεί η υπηκοότητα δωρεάν.

Όμως η υπουργός βρέθηκε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όταν αποκαλύφθηκε ότι οι υπηρεσίες της είχαν συγκεκριμένους, αριθμητικούς στόχους για τους μετανάστες που θα επαναπατριστούν.

Μετά τις νέες αποκαλύψεις δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την παραίτηση για την Ραντ, η οποία τόνισε στην επιστολή της προς την Τερέζα Μέι «Άθελά μου, παραπλάνησα την κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων ως προς τους στόχους για τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων για την (σ.σ. υπόθεση της μεταχείρισης των μεταναστών από την Καραϊβική και των απογόνων τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως η γενιά) Windrush».

Η Ραντ πληρώνει το τίμημα για το σκάνδαλο Windrush, τη μεταχείριση των μεταναστών από τα νησιά της Καραϊβικής που είχαν συρρεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -- μια υπόθεση που προκάλεσε κύμα οργής στη Βρετανία κι όχι μόνο.

Μισό εκατομμύριο μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας μετεγκαταστάθηκαν στη Βρετανία από το 1948 -όταν το πλοίο Empire Windrush, το πρώτο που μετέφερε ταξιδιώτες από την Καραϊβική, τους αποβίβαζε κοντά στο Λονδίνο- ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι μετανάστες αυτοί πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσουν στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση κι έλαβαν άδεια παραμονής επ' αόριστον.

Αλλά εκείνοι που δεν ζήτησαν ή δεν έλαβαν ποτέ έγγραφα ταυτότητας βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια μεταχείριση παρόμοια με εκείνη των παράνομων μεταναστών: διατρέχουν τον κίνδυνο απέλασης αν δεν παρουσιάσουν αποδείξεις για κάθε χρονιά διαμονής τους στο ΗΒ.

Η παραίτηση της πιστής της συμμάχου αποτελεί νέο πολιτικό πλήγμα για τη Μέι μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις τοπικές εκλογές που χαρακτηρίζονται δοκιμασία για την κυβέρνησή της, η οποία ήδη σπαράσσεται εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της για το Brexit και δεν διαθέτει παρά οριακή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εξάλλου η υπόθεση της πολιτικής έναντι των μεταναστών συνδέεται άρρηκτα κι εγείρει άβολα ερωτήματα για το πώς το Λονδίνο θα επιδιώξει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών μετά το Brexit.

Η Μέι ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο με επιστολή της στην εφημερίδα The Voice, που απευθύνεται στην αφροκαραϊβική κοινότητα.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ