Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μετάδοση του έρπητα από το στοματικό σεξ

Τα συμπτώματα και οι τρόποι μετάδοσης του έρπητα.

Υπάρχουν δύο γνωστές μορφές του ιού του απλού έρπητα: ο έρπης τύπου 1 (HSV1) και ο έρπης τύπου 2 (HSV2).

Ο στοματικός έρπης προκαλείται από τον HSV1. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, από την άλλη πλευρά, συνήθως προκαλείται από τον HSV2

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV2) εξαπλώνεται μέσω επαφής δέρματος με δέρμα και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν οι αλλοιώσεις του έρπητα στο δέρμα δεν είναι ορατές.

Παρόλο που ο HSV2 σπάνια μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ, η μετάδοση είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο ιός HSV1 μεταδίδεται συνήθως με το φιλί ή τη κοινή χρήση ποτών και οδοντικών συσκευών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων με τον ιό HSV1 μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας από μη σεξουαλική επαφή και φιλώντας μέλη της οικογένειας και φίλους.

Λιγότερο συχνά, ο έρπης τύπου 1 μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέσω του στοματικού σεξ. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της λήψης στοματικού σεξ, της κολπικής διείσδυσης, της πρωκτικής συνουσίας και της χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών.

Ο HSV2 μεταδίδεται συνήθως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της κολπικής ή πρωκτικής επαφής. Είναι λιγότερο συνηθισμένο να μεταδίδεται ο HSV2 μέσω του στοματικού σεξ.

Ωστόσο, καθώς το στόμα είναι επενδεδυμένο με βλεννογόνους μεμβράνες, εξακολουθεί να είναι εφικτή η μετάδοση του ιού HSV2 μέσω του στοματικού σεξ. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με HSV2 στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ο ιός έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους στο στόμα άλλου ατόμου, μπορεί να εισέλθει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει στοματικό έρπη, όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com.

Ομοίως, ένα άτομο που είναι μολυσμένο με HSV2 στην στοματική περιοχή μπορεί δυνητικά να προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων σε άλλους μέσω του στοματικού σεξ.

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους να μολυνθούν με τον ιό HSV2 μέσω του στοματικού σεξ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από HIV ή AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων, ή άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος.

Τα συμπτώματα τόσο του HSV1, όσο και του HSV2 είναι παρόμοια. Τα άτομα με τον ιό μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, ή να εκδηλώσουν πολύ ήπια συμπτώματα, ή να μπερδέψουν τα συμπτώματα του έρπητα με κάτι άλλο. Η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους.

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα μπορεί να βιώσουν:

  • Φαγούρα, μυρμήγκιασμα, ή αίσθηση καψίματος γύρω από τα χείλη και το στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Επώδυνες κόκκινες πληγές (σαν σπυράκια)
  • Ερεθισμένο δέρμα
  • Μικρές φουσκάλες με αίμα ή άλλο υγρό

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό HSV1 ή τον ιό HSV2, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την μείωση του κινδύνου να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον έρπη. Μερικοί τρόποι μείωσης της μετάδοσης του HSV περιλαμβάνουν:

  • Χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια όλων των μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Τακτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και να διασφαλίζετε ότι και οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι εξετάζονται τακτικά
  • Μακροχρόνια μονογαμική σχέση με ένα μη μολυσμένο άτομο
  • Αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εμφάνισης του ιού του έρπητα
  • Χρήση φαρμάκων κατά του έρπη καθημερινά εάν ένας από τους σεξουαλικούς σας συντρόφους έχει τον ιό του έρπητα

Θυμηθείτε ότι ο έρπης μπορεί να είναι ενεργός και να μεταδίδεται εύκολα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Επίσης, η χρήση προφυλακτικού δεν εγγυάται ότι ο ιός δεν θα μεταδοθεί, καθώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις μολυσμένες περιοχές.

Τόσο ο έρπης τύπου 1 (HSV1) όσο και ο έρπης τύπου 2 (HSV2) μπορούν να μεταδοθούν μέσω πρωκτικής και κολπικής σεξουαλικής επαφής και, σε μερικές περιπτώσεις, μέσω στοματικού σεξ. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι δυνατή η μετάδοση του HSV από έναν σεξουαλικό σύντροφο σε άλλον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ