Παγκόσμια πρεμιέρα & θρίαμβος του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Βούπερταλ: 36 χορευτές ύμνος στην Πίνα Μπάους (ΦΩΤΟ)

Την αποθέωση γνώρισε το βράδυ του Σαββάτου στο Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, “Since She”.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γνώρισε την αποθέωση το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαΐου στην παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του “Since She”.

Το “Since She” είναι το πρώτο έργο που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για λογαριασμό άλλου και παρουσιάστηκε στο Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δούλεψε για μήνες με το Εnsemble του χοροθεάτρου, που αποτελείται από 36 χορευτές, που αντιπροσωπεύουν 3 γενιές και 19 χώρες.

Το σύμπαν που επιχειρεί να δημιουργήσει επί σκηνής μπορεί να περιγραφεί ως ένα ονειρικό, παράλογο τσίρκο. Τα ανθρώπινα σώματα γίνονται πεδίο μάχης, αλληλεπιδρώντας με την πρώτη ύλη, μετατρέπονται σε υβριδικά όντα και δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις. Ο ίδιος περιγράφει την παράσταση ως ένα «ερωτικό γράμμα προς την Pina. Ένα ευχαριστήριο σημείωμα για το πέρασμά της από την ύπαρξη, για το ανεξίτηλο σημάδι που άφησε στην ανθρώπινη ιστορία. Γεμάτο Αγάπη», όπως αναφέρει το elculture.gr.

«Το Σάββατο βράδυ, ο βαθύς, σκοτεινός κόσμος του Έλληνα χορογράφου μετατράπηκε σε ένα υπέροχο αφιέρωμα στην Pina Bausch, με πινελιές νεωτερισμών, ωραία υποστηριγμένο από τους χορευτές. Το κοινό χαιρέτησε ενθουσιασμένο την παράσταση. Ο Παπαϊωάννου ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στην πρόκληση. Μια παράσταση σαν γλυκό ταξίδι στα βάθη, για να συναντήσεις χαρούμενη και ζωντανή, την ίδια την Pina Bausch». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Guy Duplat στην κριτική του στο Lalibre.be για την παγκόσμια πρεμιέρα του “Piece I – Since She”, ενώ ενθουσιώδεις είναι και οι πρώτες κριτικές των γερμανικών μέσων για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

«Η ζωή με έχει οδηγήσει μέχρι εδώ και με τιμά να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες οι οποίοι όταν ήμουν 20 χρονών με έκαναν να δακρύζω. Καλλιτέχνες που ακολουθώ όλη μου τη ζωή. Η πρώτη γεύση που είχα από αριστούργημα, ήταν έργο της Πίνα Μπάους. Η ζωή μου έκτοτε άλλαξε για πάντα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και θα δώσω τα πάντα για να ανταποκριθώ σ’ αυτήν την πρόκληση». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τη συνεργασία του με το περίφημο Χοροθέατρο του Βούπερταλ και την πρόσκληση που του απηύθυνε η καλλιτεχνική διευθύντρια Adolphe Binder.

Η παράσταση θα συνεχίσει το ταξίδι της στο Άμστερνταμ τον Ιούνιο, ενώ θα τη δούμε και στην Αθήνα. Είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και των Théâtre de la Ville (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Holland Festival (Άμστερνταμ).

Πληροφορίες παράστασης: 

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου
Φωτισμοί: Fernando Jacon, Στέφανος Δρουσιώτης
Ήχος: Θανάσης Δεληγιάννης
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Δεληγιάννης, Στέφανος Δρουσιώτης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Τίνα Παπανικολάου, Στέφανος Δρουσιώτης
Διευθύντρια προβών: Barbara Kaufmann
Γλύπτης: Νεκτάριος Διονυσάτος
Συνεργάτης ενδυματολόγος: Rike Zöllner
Φωτογραφίες: Julian Mommert

Με τους χορευτές: Ruth Amarante, Michael Carter, Silvia Farias Heredia, Ditta Miranda Jasjfi, Scott Jennings, Milan Nowoitnick Kampfer, Blanca Noguerol Ramírez, Breanna O’Mara, Franko Schmidt, Azusa Seyama, Ekaterina Shushakova, Julie-Anne Stanzak, Oleg Stepanov, Julian Stierle, Michael Strecker, Tsai-Wei Tien, Ophelia Young

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ