Ποιες χώρες και γιατί απειλούν με μποϊκοτάζ στη Eurovision 2019; (VIDEO)

Οι αντιδράσεις για τη νίκη του Ισραήλ είναι πολλές.

Η νίκη του Ισραήλ στη Eurovision έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ιδίως μετά τη φράση της Netta Barzilai: «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ!». Πολλοί καλλιτέχνες και πολιτικοί ανά την Ευρώπη καλούν σε μποϊκοτάζ του επόμενου διαγωνισμού στη σκιά των ταραχών που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δευτέρα (14/05), με απολογισμό τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 2.700. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ κι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, με ανάρτησή του στο Twitter, προκατάλαβε τα γεγονότα κι έδωσε ήδη στην Ιερουσαλήμ το χρίσμα της διοργανώτριας πόλης της 64ης Eurovision.

 

 

Συγκεκριμένα, στην Ισλανδία γίνεται διαδικτυακή συλλογή υπογραφών έτσι ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας να απόσχει από την επόμενη Eurovision. Μάλιστα, το σχετικό αίτημα έχει ήδη τη στήριξη τουλάχιστον 18.000 ανθρώπων. Επίσης, ο πιο δημοφιλής μουσικός παραγωγός του νησιωτικού κράτους, Paul Oscar, έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook: «Ας μποϊκοτάρουμε τη Eurovision 2019. Το να μην συμμετέχουμε σε έναν διαγωνισμό δεν συγκρίνεται με τη σφαγή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Ποιος νοήμων άνθρωπος θέλει να εμφανιστεί στην Ιερουσαλήμ, όταν το αιματοκύλισμα γίνεται ακριβώς δίπλα; Εγώ, πάντως, όχι».

Ακόμα κι ο δήμαρχος του Δουβλίνου, Mícheál Mac Donncha, θα υποστήριζε το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ ο οποίος δήλωσε σε ειδησεογραφικό ιστότοπο της Ιρλανδίας: «Νομίζω ότι οι τρομακτικοί βασανισμοί του παλαιστινιακού λαού πρέπει να επισημανθούν. Θα υποστήριζα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να στείλουμε εκπρόσωπο». Επίσης, η ευρωβουλευτής Nessa Childers σε δημοσίευσή της στο Twitter εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την επιλογή της Ιερουσαλήμ ως τόπου διεξαγωγής της επόμενης Eurovision: «Ιερουσαλήμ; Το μυαλό διστάζει. Νόμιζα στο Τελ Αβίβ».

 

 

Σε «αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision για ανθρωπιστικούς λόγους» κάλεσε και το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας, το οποίο κατέχει 21 έδρες στο Riksdag. «Παρά τη διεθνή καταδίκη, το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έτσι, προτρέπουμε τη Eurovision να μποϊκοτάρει το Ισραήλ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση κι επισημαίνεται: «Είναι εντελώς απαράδεκτο το Ισραήλ να φιλοξενήσει αυτόν τον γιγαντιαίο μουσικό διαγωνισμό τη στιγμή που η κατοχή (σ.σ. των παλαιστινιακών εδαφών) συνεχίζεται. Θέλουμε το Ισραήλ να αποκλειστεί από τη Eurovision για ανθρωπιστικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο της EBU αναμένεται να επισκεφθεί αύριο (18/05) το Ισραήλ ώστε να συζητηθούν, με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, τα κριτήρια για τη διοργάνωση της Eurovision 2019.

Δείτε τη νικητήρια εμφάνιση της Netta Barzilai με το τραγούδι «Toy»:

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ