Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ βραβευμένος με Πούλιτζερ - Το Who is Who του

Δεν βραβεύθηκε ποτέ με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ «έφυγε», την Τρίτη (22/05), σε ηλικία 85 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια. Δεν βραβεύθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά η αξία του στον κόσμο των Γραμμάτων αναγνωρίστηκε μέσα από το λογοτεχνικό Πούλιτζερ (1998, για το βιβλίο «Αμερικανικό ειδύλλιο») καθώς και μέσα από το βραβείο «Φραντς Καφκά» (2001).

Ο Φίλιπ Ροθ γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ κι οι γονείς του ήταν Εβραίοι. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και δίδαξε Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια επί σειρά ετών.

Στα βιβλία του κατέγραφε τις «νευρώσεις και τις εμμονές των Αμερικανών Εβραίων και, μάλιστα, αποκάλυπτε την αμερικανική κοινωνία». Χαραστηριστικό παράδειγμα της γραφής του ήταν το «Πατρική κληρονομιά». Επίσης, καταπιάστηκε με τις υπαρξιακές και σεξουαλικές κρίσεις της μέσης ηλικίας, διανθισμένες με χιούμορ.

Ο συγγραφέας τουλάχιστον τριάντα βιβλίων κατηγορήθηκε πως «είναι Εβραίος που μισεί τον εαυτό του». Ο ίδιος, όντας άθεος, απάντησε σχετικά στην εφημερίδα «Guardian» πριν από 23 χρόνια: «Ξέρω ακριβώς τι σημαίνει το να είσαι Εβραίος και στ’ αλήθεια δεν έχει ενδιαφέρον. Είμαι Αμερικανός».

Από τα βιβλία του, τέλος, ξεχωρίζουν τα «Νέμεσις» και «Συνωμοσία εναντίον της Αμερικής».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ