ΔΝΤ- Τόμσεν & Γερμανία τα βρήκαν για το ελληνικό χρέος- Ο Τσακαλώτος χαμογελά

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group που έγινε στις Βρυξέλλες, δεν προέκυψε πλήρης συμφωνία, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα θέματα.

Μετά το χθεσινό Eurogroup, ΔΝΤ και Γερμανία τα βρήκαν για το ελληνικό χρέος, με μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες να μένουν να συζητηθούν.

Αν και στην χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group που έγινε στις Βρυξέλλες, δεν προέκυψε πλήρης συμφωνία, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα θέματα εκτός από την επέκταση των ωριμάνσεων αποπληρωμής που θα είναι μέρος της τελικής συμφωνίας.

 Αναμένεται, δε, να φτάσουν σε προφορική συμφωνία στην σύνοδο των G7 στον Καναδά στις 8-9 Ιουνίου όπου θα ξαναβρεθούν όλα τα μέλη του Washington Group και θα συζητήσουν και το ελληνικό χρέος με προοπτική ως τις 21 Ιουνίου να υπάρχει τελική συμφωνία.

Στο τεχνικό κομμάτι τα μέτρα θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων στο σύνολο τους αλλά θα εφαρμοστούν σε δόσεις και αν χρειαστεί ( η μη υποχρεωτικότητα ένας ακόμη παράγοντας που κρατούσε την Γερμανία μακριά από μια συμφωνία) με πρώτη την αποπληρωμή του χρέους των περίπου 9 δις προς το ΔΝΤ με χρήματα του υπολοίπου του δανείου από τον ESM.

H επέκταση ωριμάνσεως, η εξομάλυνση επιτοκίων και η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ (ANFAS SMPs) θα προχωρήσουν σταδιακά ως το 2022, εφόσον πάντα η Ελλάδα τηρεί τα συμπεφωνημένα.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, αν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, όλοι τόνισαν πως εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, θα έχουμε τελική συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου.

ΝΔ για Eurogroup: Βαριές δεσμεύσεις της χώρας και εποπτεία αυξημένη και αυστηρή

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Eurogroup, τονίζοντας πως «οι δεσμεύσεις της χώρας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν βαριές για τα επόμενα χρόνια και η εποπτεία αυξημένη και αυστηρή».

«Επιβεβαιώνεται η υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων από την Κυβέρνηση μειώσεων συντάξεων από το 2019 και του αφορολόγητου ορίου από το 2020, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η τελευταία μείωση να έρθει χρονικά νωρίτερα. Επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της τάξεως του 3,5% του Α.Ε.Π. για μία πενταετία.

Αναδεικνύεται η δέσμευση συνεπούς υλοποίησης συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι ότι η "καθαρή έξοδος" από τα προγράμματα είναι μία ακόμη κυβερνητική αυταπάτη. Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ στα σημερινά επίπεδα, επιβάλλεται η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. και στα υπόλοιπα νησιά και ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Όσο για τις αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρέος, για μία ακόμη φορά αναβάλλονται. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες για τις μεγάλες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου που μόνη της ψήφισε και έρχονται σε λίγους μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά η Αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ