Τι μας δίνει περισσότερα κίνητρα στην εργασία πέραν των χρημάτων;

Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, Θουκυδίδης γράφει πως τα κίνητρα της ανθρώπινης ψυχής είναι ο φόβος, η δόξα και το συμφέρον.

Η σημερινή μας ζωή είναι ιδιαίτερα απαιτητική και το συμφέρον έχει ταυτιστεί με το χρηματικό όφελος. Καλώς ή κακώς, η επαγγελματική επιτυχία δε συνοδεύεται πάντα από πολλά χρήματα, τουλάχιστον όχι σε ένα μεγάλο μέρος της καρίερας μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε να έχουμε κίνητρα όταν το οικονομικό κίνητρο είναι παγωμένο;

Εστιάζουμε στο τι παράγουμε.
Ο δημιουργός δε γίνεται να μην αγαπά τα δημιουργήματά του. Αυτό δε σημαίνει πως θα γίνουμε νάρκισσοι. Το να εστιάζουμε στο περιεχόμενο της παραγωγικότητάς μας είναι πολύ σημαντικό. Ο εαυτός μας παίρνει ευχαρίστηση για αυτό που κάνει και έτσι ανεβαίνει συνειδητά η αυτοεκτίμησή μας. Αν τα αποτελέσματα των κόπων μας είναι καλά, γεμίζουμε χαρά και παίρνουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Καλό είναι λοιπόν να παρακολουθούμε ευσυνείδητα τι παράγουμε και να βλέπουμε την κάθε μέρα ως ξεχωριστή. Η συνείδηση της δημιουργικότητάς μας, μας εμπνέει και μας δίνει ισχυρά κίνητρα για να συνεχίσουμε.

Να έχουμε αγάπη για την δουλειά μας.
Η αγάπη για την εργασία μας, δε μας καθιστά εκμεταλλεύσιμους ή αφελείς επαγγελματικά. Δε σημαίνει οτι θα την παρείχαμε «δωρεάν». Σημαίνει οτι έχουμε αποκτήσει μια άλλη σχέση με την εργασία μας. Είναι κομμάτι της ζωής μας. Νιώθουμε να διοχετεύουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτήν. Νιώθουμε όπως ένας γιατρός. Οτι ασκούμε λειτούργημα. Ανυπομονούμε να ξυπνήσουμε για να ξεκινήσουμε τη δημιουργία μας. Έρευνες έχουν αποδείξει οτι όσο λιγότερο αξιολογούμε την ομορφιά που μας χαρίζει η εργασία μας, τόσο περισσότερα χρήματα ζητούμε. Αυτό είναι λογικό αν τη βλέπουμε σαν βάρος. Πρέπει πρώτα να απολαμβάνουμε εμείς αυτό που κάνουμε και μετά να έχουμε απαιτήσεις από αυτό, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

Συμμετοχή σε δύσκολα επαγγελματικά εγχειρήματα.
Όταν τα χρήματα δεν είναι ικανοποιητικά – έστω και προσωρινά – όλο το παιχνίδι γίνεται γύρω από την αυτοεκτίμησή μας. Είναι η μόνη οδός που θα μας φέρει κοντά και στα χρήματα κάποια στιγμή. Εργασία και χαρά, εργασία και αυτογνωσία, πάνε μαζί. Ας πάρουμε πρωτοβουλίες για δημιουργία μεγαλεπήβολων projects. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε πολλαπλάσια. Πρώτον, δείχνουμε σε συνεργάτες πως έχουμε πάθος για την εργασία μας και οτι σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Δεύτερον, τολμάμε να δούμε τα όριά μας. Να ανακαλύψουμε μέχρι που φτάνουν οι ικανότητές μας και να περιορίσουμε τον φόβο αποτυχίας που είναι πάντα ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας της  προόδου μας.

Συγκεντρωνόμαστε στο πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουμε για άλλους.
Υπάρχει και άλλος τρόπος να ανεβάσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να διατηρήσουμε τη δίψα μας για ανέλιξη. Να δούμε πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουμε για όσους επηρεάζει. Κάνουμε καλό στους γύρω μας; Είναι ανεκτίμητο το συναίσθημα να γνωρίζουμε τη θετική επιρροή της δουλειάς μας σε άλλους ανθρώπους. Νιώθουμε οτι βελτιώνονται και άλλοι άνθρωποι και οτι τους προσφέρουμε κομμάτι από την ενέργεια και τη δημιουργικότητά μας. Ξαφνικά, η εργασία μας γίνεται απαραίτητο γρανάζι για τη διάθεση και τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων. Και να μην ξεχνάμε οτι μέσα από μια τέτοια επιρροή, μπορούμε να αποκτήσουμε ανθρώπινες σχέσεις με συνεργάτες, πελάτες κτλ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ