Σκοπιανό: Ώρα μηδέν- Οι διαπραγματεύσεις & τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- "Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο" λέει ο Ντιμιτρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις για το όνομα βρίσκονται "σε τελικό στάδιο".

Στο "τελικό στάδιο" φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων.

Τουλάχιστον αυτό εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο ίδιος μιλώντας στο  ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου να έχει βρεθεί μια λύση».

 Υποστήριξε ότι την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Αισιόδοξη εμφανιστηκε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μοργκερίνι λίγο πριν τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Η Φεντερίκα Μοργκερίνι δήλωσε πως “είμαστε αισιόδοξοι από την πρόοδο που έγινε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις αυτές”.

Τα ονόματα που "υπάρχουν στο τραπέζι"

«Το "Ίλιντεν" δεν υπάρχει στο τραπέζι. Υπάρχουν οι πολιτικές και τεχνικές προϋποθέσεις, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες, όμως δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Η κατάληξη σε μια συμφωνία δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΠΓΔΜ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΔημήτρηςΤζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα, δε, με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στο τραπέζι βρίσκεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ίλιντεν το 1903. Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς.

Φαίνεται, δε, πως αναζητείται ακόμα ένα όνομα το οποίο θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας, αποκόπτοντάς την από τον «αρχαϊσμό» που είχε επιβάλει ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τέλος, όπως ανέφερε, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών και ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ