Που βρίσκεται το γηραιότερο δένδρο στην Ευρώπη - Ένα ελληνικό στην Πίνδο άνω των 1000 ετών

Ένα πεύκο 1.230 ετών στο Εθνικό Πάρκο Πολίνο, νότια της Νάπολης στην Ιταλία, είναι πλέον το γηραιότερο γνωστό δένδρο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το πεύκο -με την ονομασία «Ίταλους»- περιστοιχίζεται και από άλλα δένδρα ηλικίας άνω των 1.000 ετών και διαδέχεται τον «Άδωνι», ένα ελληνικό πεύκο στην Πίνδο, το οποίο έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ηλικία 1.075 ετών.

Αν και το εσωτερικό του δένδρου ήταν σε κακή κατάσταση -κάτι που έκανε δύσκολη την εκτίμηση της ηλικίας του- οι επιστήμονες τελικά συμπέραναν ότι ο πρώτος δακτύλιος του ιταλικού πεύκου σχηματίστηκε το 789 μ.Χ.

Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά ακόμη αιωνόβια δέντρα, μερικά από τα οποία πιθανώς έχουν ξεπεράσει και την ηλικία των 1.500 ετών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά η ηλικία τους.

Σε ό,τι αφορά το αρχαιότερο γνωστό -επιστημονικά επιβεβαιωμένο- δένδρο στον κόσμο, πρόκειται για ένα πεύκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που είναι άνω των 5.000 ετών.

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει και ένα νορβηγικό έλατο ηλικίας 9.560 ετών, το οποίο ωστόσο ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία καθώς μοιράζεται το ίδιο σύστημα ριζών με άλλα δένδρα, διαθέτοντας ξεχωριστούς κορμούς και κλαδιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ