Kαι η Ισπανία σε δίνη: Ο Ραχόι πήγε σπίτι του, ο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός - Πως υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Ιστορικές στιγμές ζει η Ισπανία...

Δύσκολα είναι τα πράγματα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, με την χώρα να ζει ιστορικές στιγμές.

Ο Μαριάνο Ραχόι έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισπανίας, ο οποίος έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίο.

Η κυβέρνησή του έπεσε μετά από πρόταση μομφής, που κατέθεσε η αντιπολίτευση χθες, Παρασκευή.

Μετά από χρόνια σκανδάλων για την κυβέρνηση Ραχόι, οι τελευταίες καταγγελίες κατά του Λαϊκού Κόμματος έφεραν την κατάσταση σε αδιέξοδο και τελικά η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε από το ισπανικό Κοινοβούλιο με 180 ψήφους υπέρ, 169 κατά και μια αποχή.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Σοσιαλιστή, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Μιλώντας λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Ραχόι δήλωσε υπερήφανος που υπηρέτησε τη χώρα του. «Είναι τιμή για μένα το γεγονός πως αφήνω την χώρα καλύτερη από ό,τι την παρέλαβα... Εύχομαι ο διάδοχός μου να μπορεί να πει το ίδιο, κάποια στιγμή, για το καλό της Ισπανίας».

Από την πλευρά του, μέσω twitter, ο Σάντσεθ τόνισε πως μια νέα μέρα ξεκινά για την Ισπανία.

Η μοίρα του Ραχόι ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από την Πέμπτη, αφού οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη στήριξη πολλών μικρότερων κομμάτων του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, όπως αναφέρει το Cnn.

Συνολικά, 180 από τους 350 βουλευτές του κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής επέλεξε την αποχή. Για πρώτη φορά στην Ισπανία μετά το 1977, πρωθυπουργός "πέφτει" με αυτόν τον τρόπο.

Να σημειωθεί πως η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι έρχεται σε μια περίοδο ευρύτερης πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη.

Δύο λαϊκιστικά κόμματα στην Ιταλία έχουν μόλις καταλήξει σε συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μετά από μήνες διενέξεων, το Brexit κυριαρχεί στη βρετανική πολιτική, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε δύσκολη θέση...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ