Υπέροχη αυγοταραχο μακαρονάδα- Μια "αιθέρια", μοναδική συνταγή που θα λατρέψετε

Μία ιδιαίτερη συνταγή και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αυγοτάραχο.

Το αυγοτάραχο και το χαβιάρι

Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και παράγεται από τα αυγά του θηλυκού κεφάλου, της μπάφας. Όπως λέει η λέξη, είναι ταριχευμένα αυγά σε κερί για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Η μπάφα είναι ένα μικρό σε μήκος ψάρι και έχει μικρούτσικα αυγουλάκια τα οποία βρίσκονται σφικτά κολλημένα μέσα σε μεμβράνη, σαν λουκάνικο. Αυτό το “λουκάνικο” ξεπλένεται, αλατίζεται, στεγνώνει στον αέρα και βυθίζεται σε λυωμένο κερί (διαβάστε τον τρόπο παραγωγής).

Το χαβιάρι, από την άλλη, γίνεται από τα αυγά μεγαλύτερων ψαριών, που ζουν σε κρύες θάλασσες. Τα αυγά τους είναι πολύ μεγαλύτερα από της μπάφας και είναι ελεύθερα σχεδόν στην κοιλιά του ψαριού, στερεωμένα με ένα τρόπο σε μια μεμβράνη, που τα τρέφει. Τρίβοντας τα σε ειδικό κόσκινο, διαχωρίζονται, ξεπλένονται, αλατίζονται και συσκευάζονται.

Από τον κοινό οξύρυγχο παίρνουμε μαύρο χαβιάρι, από τον λευκό οξύρυγχο παίρνουμε λευκό χαβιάρι, από τον σολομό κόκκινο χαβιάρι. Το dna οδηγεί : “μικρά αυγά δημιουργούν μικρότερα ψάρια σε σχέση με τα μεγαλύτερα αυγά” και “το χρώμα των αυγών συνδέεται με χαρακτηριστικά των ψαριών”.

Πως τρώμε το αυγοτάραχο

Το κερί που περιβάλλει το αυγοτάραχο είναι φυσικό, της μέλισσας. Αφαιρείται πριν φάμε τις φέτες του αυγοτάραχου που έχουμε κόψει ή πριν το τρίψουμε. Καθαρίζουμε το κερί μόνο από το τμήμα του αυγοτάραχου που θα φάμε, γιατί είναι απαραίτητο για να προστατεύσει το υπόλοιπο κομμάτι από το στέγνωμα στο ψυγείο.

Όσο πιο λεπτές φέτες κόψουμε, τόσο πιο ισορροπημένη γεύση θα έχουμε, όταν αφήσουμε τη φετούλα να λυώσει στη γλώσσα. Το ιδανικό πάχος είναι 2-3 χιλιοστά. Θέλουμε καλό μαχαίρι και ξύλο κοπής. Κόβουμε και καταναλώνουμε αμέσως γιατί ξεραίνεται όσο μένει εκτεθειμένο στον αέρα, όπως αναφέρει η Βίκυ Κουμάντου στο tastefull.gr.

Για να το τρίψουμε, κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε, αφαιρούμε το κερί, τυλίγουμε σφικτά σε μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 15λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να σφίξει και να μπορέσουμε να τρίψουμε στον ψιλό τρίφτη.

Τριμμένο έτοιμο ή σπιτικό;

Στην αγορά υπάρχει τριμμένο αυγοτάραχο σε βαζάκια. Δοκίμασα την αυγοτάραχο μακαρονάδα με έτοιμο (κεντρική φωτογραφία) και σπιτικά τριμμένο αυγοτάραχο. Το έτοιμο είναι πιο αλμυρό και δίνει πιο ψαρένια γεύση. Το σπιτικά τριμμένο είναι πιο ήπιο, ενώνεται καλύτερα με τα ζεστά μακαρόνια και η γεύση του είναι αιθέρια. Σαφέστατα καλύτερο για μένα.

Η αυγοτάραχο μακαρονάδα

Όσο πιο λίγα τα υλικά που συνοδεύουν ένα μεστό γευστικά προϊόν, τόσο πιο καθαρό το αποτέλεσμα.

Δίπλα στο αυγοτάραχο, για μένα, στέκει το λεμόνι (ξύσμα και χυμός), ο βασιλικός ή ο μαϊντανός, το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Με την πιο απλή παρασκευή που δίνει μια βελούδινη, αέρινη σάλτσα που αγκαλιάζει το αυγοτάραχο.

Ακόμα κι αυτοί που το τρώνε σκέτο και δεν τους αρέσει, απολαμβάνουν αυτή τη μακαρονάδα!

Υλικά

500γρ σπαγγέτι Νο 7 ή Ν10

60γρ βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού

2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

1 κούπα από το νερό βρασμού

2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός

αλάτι για το βράσιμο των μακαρονιών

μισό αυγοτάραχο, τριμμένο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ