Πανεύκολα cupcakes με λεμόνι και frosting λεμονιού από τον Άκη Πετρετζίκη

Γρήγορο και γευστικό γλυκό.

Συστατικά:

Για τα cupcakes

  • 270 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 180 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 150 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 150 γρ. ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο

Για το frosting

  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι + έξτρα για το πασπάλισμα
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. λιμοντσέλο ή άλλο λικέρ με λεμόνι
  • 100 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη

Μέθοδος εκτέλεσης:

Για τα cupcakes

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα χειρός για να αφρατέψουν λίγο και να ομογενοποιηθούν. Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα. Παίρνουμε μία φόρμα για 12 muffins και τα ειδικά χαρτάκια τα οποία τοποθετούμε στις θήκες της φόρμας. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα κορνέ και γεμίζουμε κατά τα 3/4 του ύψους τους τα χαρτάκια και ψήνουμε για 25 λεπτά. Στα 15 λεπτά γυρίζουμε το ταψί το πίσω μπρος για να ψήθούν ομοιόμορφα τα κέικ. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν καλά πριν τα στολίσουμε με το frosting.

Για το frosting

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα και 4 κ.σ. λιμοντσέλο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία ώστε να πάρει μια βράση το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα, αφαιρούμε το μείγμα από το κατσαρολάκι, το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ομογενοποιηθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το κρύο μείγμα με τη σοκολάτα. Καθαρίσουμε τα πλαϊνά και τον κάδο του μίξερ με μια σπάτουλα για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Βάζουμε το frosting σε ένα κορνέ και γαρνίρουμε στριφογυριστά κάθε cupcake με αρκετό μείγμα. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού πάνω από τα cupcakes.

Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ