«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι η νέα ονομασία των Σκοπίων- Το χρονικό της ιστορικής συμφωνίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι είπαν Τσίπρας και Ζάεφ για την συμφωνία και το νέο όνομα.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, Αθήνα και Σκόπια συμφώνησαν στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, που θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna Macedonja).

Ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους Έλληνες πολίτες τόνισε για την συμφωνία πως "αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία".

Οι όροι της Συμφωνίας

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του, "οι βόρειοι γείτονές μας συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό.

Με δυο λόγια το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στην συμφωνία οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως  Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.  

Την ίδια στιγμή -και ίσως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα- στη Συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.   

Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο Μακεδόνας όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών,

γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, την διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλλά πέραν αυτών, μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονές μας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική.

Συγκεκριμένα:

Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.

Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών

Τέλος αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Με τον κ. Ζάεφ καταλήξαμε επίσης σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή - κύρωση και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή των Γειτόνων μας.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, με την ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό.

Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει  την χρήση του ονόματος έναντι όλων.

Με απλά λόγια εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Ελλάδα τέλος θα κυρώσει την μεταξύ μας Σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των Γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό  της πλεονέκτημα.

Ζάεφ: Ιστορική λύση που διαφυλάττει τη μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι «Σεβέρνα Μακεντόνια» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως τη χαρακτήρισε, διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα».

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε μια καλή συμφωνία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την εξέλιξη στη διαπραγμάτευση.

«Έχουμε μια συμφωνία, έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, που σημαίνει ότι οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ήρθα ξαφνικά καθώς δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού. Αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά», ανέφερε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε «Είστε ο πρώτος που ενημερώνω μετά την τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία».

Τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και είναι χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία.

«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», είπε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ