Ο Αλκίνοος Μπουνιάς γράφει την ιστορία του Ερρίκου Μπριόλα: 3 γάμοι, μια κόρη που τον ξέχασε, μοναχικό τέλος

Μόνος και ξεχασμένος "έφυγε" ο καρδιοκατακτητής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, σε ηλικία 85 ετών.

Ο γόης του ελληνικού σινεμά, αποκαλούμενος και «πρίγκιπας», γοήτευε όσο λίγοι τις θαυμάστριές του, οι οποίες δεν μπορούσαν να αντισταθούν και, όπως λέγεται, πρότασσαν τα στήθη τους για να υπογράψει πάνω τους ο ηθοποιός!

Ο Ερρίκος Μπριόλας άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 85 χρόνων στο δημόσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με προβλήματα στην καρδιά και στο αναπνευστικό, αφού έπασχε από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Ο Αλκίνοος Μπουνιάς αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής του μεγάλου καρδιοκατακτητή Ερρίκου Μπριόλα στην εφημερίδα Espresso.

«Ο Ερρίκος αντιπαθούσε τα νοσοκομεία κι “έφυγε” χωρίς να ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα. Λες και υποσυνείδητα το επεδίωξε για να να μη ζήσει πολύ εκεί μέσα» λέει στην «Espresso» άτομο από το στενό περιβάλλον του.

Ωστόσο, η ηθοποιός Γκέλυ Γαβριήλ, που είχε παίξει μαζί του στο θέατρο και διατηρούσε καλή σχέση μαζί του ως το τέλος της ζωής του, αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια ο ηθοποιός ζούσε σε άσχημες οικονομικές συνθήκες και τα έβγαζε πολύ δύσκολα πέρα, ενώ τον είχαν ξεχάσει ο συνάδελφοί του και οι παλιοί φίλοι του: «Ντροπή μας! Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας τον είχαμε ξεχάσει και χτες, που έγινε γνωστός ο θάνατός του, κάποιοι τον θυμήθηκαν, για τα μάτια, που λένε. Ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη σε σπίτι με ενοίκιο και τα λεφτά που έπαιρνε δεν του έφταναν ούτε για τα φάρμακά του. Μιλούσαμε συνέχεια στο τηλέφωνο και πριν από κάποιους μήνες τού είχα πει ότι θέλω να περάσω να τον δω και να του δώσω κάτι... “Ούτε να σκέφτεσαι, μικρό” μου απάντησε και άλλαξε συζήτηση. Ηταν τόσο αξιοπρεπής άνθρωπος!»

Η ηθοποιός τονίζει, επίσης, πως, εκτός από ένας ψηλός άνδρας και άκρως γοητευτικός, ήταν αρσενικό παλαιάς κοπής, πολύ ευγενικός, είχε χιούμορ και η συμπεριφορά του ήταν υπέροχη όχι μόνο απέναντι σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, που αναγνώριζαν τον πολύ ωραίο χαρακτήρα του.

«Ολοι στο θέατρο του κάναμε πλάκα με το σουξέ που είχε στις γυναίκες. Με τον Νίκο Τσούκα στην κωμωδία “Το ξένο είναι πιο γλυκό”, όπου παίζαμε μαζί τη σεζόν 1990-1991 στο θέατρο Φλόριντα, κάθε φορά που βλέπαμε πολλές γυναίκες στα καμαρίνια, λέγαμε στον Ερρίκο “Αντε, πάλι στα στήθια θα βάλεις την υπογραφή σου” και γελάγαμε» αναφέρει η κυρία Γαβριήλ. «Ο Ερρίκος Μπριόλας ήταν πάντα πολύ ειλικρινής με τις γυναίκες και σε όποιες του άρεσαν συνήθιζε να λέει: "Είσαι για μια ωραία ανάμνηση;"».

O Ερρίκος Μπριόλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και το κανονικό όνομά του ήταν Φρειδερίκος. Δεν γνώρισε μητέρα, καθώς εκείνη πέθανε στη διάρκεια της γέννησής του από καρκίνο. Τελείωσε το λύκειο με βαθμό απολυτηρίου 19 και ήθελε να σπουδάσει, αλλά έγινε οδηγός ταξί, αφού ανέλαβε το ταξί του πατέρα του μόλις εκείνος πέθανε. Ωστόσο, το βενζινάδικο, που επίσης διέθετε ο πατέρας του, ήταν το μέρος στο οποίο δέχτηκε την πρόταση που του άλλαξε τη ζωή. Εκεί είχε πάει να βάλει βενζίνη ο τότε νεόκοπος σκηνοθέτης Γιώργος Ζερβός, ο οποίος, γοητευμένος από την εμφάνιση του νεαρού Ερρίκου, του πρότεινε να κάνει δοκιμαστικό στην κινηματογραφική εταιρία του πατέρα του. Ετσι μπήκε στον χώρο της 7ης Τέχνης, γυρίζοντας την πρώτη ταινία του «Διαβόλου κάλτσα» με την Αννα Φόνσου, και ακολούθησε το φιλμ «Φτωχαδάκια και λεφτάδες».

Πρωταγωνιστώντας σε αρκετές ταινίες μελό γοήτευε και παράλληλα συγκινούσε το κοινό. Χαρακτηριστική του είδους ήταν η ταινία «Βάνα», με συμπρωταγωνίστρια την Αφροδίτη Γρηγοριάδου, στην οποία εμφανιζόταν σε αναπηρικό καροτσάκι και, από το θαύμα της αγάπης, στο τέλος σηκώθηκε και περπάτησε... Η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που ήταν πρωταγωνιστής, δεν ανήκε στην ελίτ, γεγονός που το απέδιδε στο ότι δεν συμπρωταγωνίστησε ποτέ με τα «βαριά πυροβολικά» του θεάματος, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη. Μερικές ηθογραφικές ταινίες που γύρισε είναι: «Στη ζωή μαζί σου πόνεσα», «Λάουρα», «Ουδείς αναμάρτητος», «Πλήγωσες την αγάπη μου» κ.ά.

Στο θέατρο, στην αρχή ως ζεν πρεμιέ και μετά ως γκραν ρολίστ, πρωταγωνίστησε σε πολλές παραστάσεις. Τελευταία εμφάνισή του στο σανίδι ήταν αυτή με τη Ρένα Βλαχοπούλου στη «Χαρτοπαίχτρα», κρατώντας τον ρόλο που στην ταινία είχε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Στην προσωπική ζωή του έκανε τρεις γάμους και από την πρώτη σύζυγό του απέκτησε μία κόρη, με την οποία δεν είχε επαφές.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Ερρίκος Μπριόλας παραχώρησε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην«Εspresso» και στην Τεριάννα Παππά, αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του, και ειδικά από τη σχέση του με τις γυναίκες. «Εκανα τρεις γάμους και τελικά έμεινα μόνος... Ο πρώτος γάμος έγινε ενώ είχαν παντρευτεί τα αδέλφια μου και ήμουν μόνος. Γνώρισα μια κοπέλα, τη Γιολάντα, άξιζε τον κόπο και αποφασίσαμε να παντρευτούμε. Εδώ έκανα τη λαδιά μου. Αποκτήσαμε ένα ωραίο κοριτσάκι, τη Μαριντίνα (Μαρία έλεγαν τη μητέρα μου και Κωνσταντίνο τον πατέρα μου), και περνούσαμε ωραία. Ηταν πολύ έξυπνη γυναίκα, δούλευε σε μια εταιρία που έκανε μακέτες, όπου μια φορά, μία και μοναδική, έκανα τη λαδιά και δυστυχώς το έμαθε...» είχε πει για την πρώτη σύζυγό του, μη κρύβοντας πως είχε να δει την κόρη του πάρα πολλά χρόνια.

Επίσης, είχε μιλήσει για τη δεύτερη σύζυγό του, τη Φωφώ, μια χωρισμένη γυναίκα, μεγαλύτερη σε ηλικία από εκείνον, με δύο παιδιά που τον λάτρευαν και τα λάτρευε και από την οποία είχε χωρίσει όταν τα παιδιά της, που είχαν γεννηθεί στην Αμερική, μεγάλωσαν και έπρεπε να επιστρέψουν εκεί για να μη χάσουν την υπηκοότητά τους. «Εγώ τι να έκανα στην Αμερική; Είχα καριέρα εδώ. Εμαθα με λύπη πως ο γιος της πήγε στο πολεμικό ναυτικό και ως τουρίστας επισκέφτηκε τις Ινδίες. Επεσαν πιστολιές, η μια τον βρήκε και πέθανε. Οταν το έμαθα, τρελάθηκα» είχε αποκαλύψει. Είχε ολοκληρώσει την κουβέντα, μιλώντας για την τρίτη σύζυγό του: «Και πέρασαν τα χρόνια και γνώρισα τη Νατάσα -Σούλα τη φωνάζαμε-, όταν πάντρεψα την πρώτη της ξαδέρφη. Κάναμε μια σχέση και προχωρήσαμε σε γάμο. Χωρίσαμε, αλλά δεν έχουμε πάρει διαζύγιο. Εχω να τη δω 20 χρόνια και, όπως μου λένε, δεν έχει αλλάξει καθόλου».

Οσο για το αν είχε ερωτευτεί ποτέ συνάδελφό του, είχε πει στην εφημερίδα με απόλυτη ειλικρίνεια: «Ημουν ψιλοερωτευμένος με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου, η οποία το είχε καταλάβει, αλλά ήταν παντρεμένη»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ