Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έδωσε συνέντευξη στον Βασίλη Βασιλικό για το βιβλίο της (ΦΩΤΟ)

Η συνέντευξη της κυρίας Βαρδινογιάννη μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή από την ΕΡΤ2 και αφορούσε το βιβλίο της «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία».

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και στην εκπομπή του «Άξιον Έστι».

Η συνέντευξη της κυρίας Βαρδινογιάννη μεταδόθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου από την ΕΡΤ2 και αφορούσε το βιβλίο της «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία».

«Το όνειρο της ζωής μου ήταν πάντα να σπουδάσω αρχαιολογία ή να πάω στη Σχολή Καλών Τεχνών. Έτσι αποφάσισα το 1998 να κάνω σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Ξεκίνησα στο Deree για τέσσερα χρόνια και μετά συνέχισα.  Πάντα λάτρευα τον Mινωικό πολιτισμό.  Από μικρό παιδί είχα ένα θαυμασμό για εκείνη την περίοδο που πίστευα ότι η γυναίκα έπαιζε έναν σημαντικό ρόλο», ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη στο Βασίλη Βασιλικό.

Να σημειωθεί πως το βιβλίο «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» είναι το αποτέλεσμα της διατριβής που πραγματοποίησε η κυρία Βαρδινογιάννη στο Πανεπιστήμιο Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, συνομίλησαν εκτενώς για την ταυτότητα των γυναικών, το ρόλο τους σε θέσεις εξουσίας, αλλά και τα χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές κοινωνίες.  

«Οι πιο σύγχρονες μελέτες παρουσιάζουν τις γυναίκες ως ενεργούς δράστες της κοινωνικής διαδικασίας της εποχής τους και όχι ως απλούς, παθητικούς αποδέκτες τυποποιημένων ρόλων. Ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζονται, γυναίκες και άντρες, συνεχώς να διαπραγματεύονται αυτούς τους κοινωνικούς ρόλους μέσα από καθημερινές δραστηριότητες αλλά και τελετουργικά γεγονότα.  Οι σύγχρονες μελέτες μιλούν για ετεραρχία, δηλαδή ισότιμους ρόλους ανδρών και γυναικών.  Δεν υπήρχε δηλαδή μητριαρχία.  Εγώ πιστεύω ότι όπως και στη σημερινή εποχή υπάρχουν γυναίκες που κατέχουν εξουσία, διάσημες γυναίκες, κατά τον ίδιο τρόπο και εκείνη την εποχή δέσποζαν γυναίκες σε διάφορους κοινωνικούς χώρους, όπως συμβαίνει και σήμερα» τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη, σχετικά με την θέση της γυναίκας στην Mινωική κοινωνία.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του βιβλίου της που έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, για τον εορτασμό των 65 χρόνων της UNESCO.

«Το βιβλίο μου παρουσιάστηκε για τα 65 χρόνια της UNESCO σε μία σπουδαία τελετή, παρουσία του Koichiro Matsuura, της Irina Bokova, του Federico Mayor, όλων των Πρέσβεων της UNESCO, καθώς και των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.  Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη τιμή, όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά με συγκίνησε κυρίως για την χώρα μου.  Παρουσιάστηκε η Ελλάδα, μέσα από ένα πρίσμα, όπως εγώ θέλω να βγαίνει πάντα προς τα έξω. Μεγάλη ήταν όμως και η συγκίνηση όταν το βιβλίο μου παρουσιάστηκε στην Κρήτη, στο Ωδείο του Ρεθύμνου, και ήταν κοντά μου όλη η Κρήτη για να με στηρίξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Βασίλης Βασιλικός συνδέονται με στενούς και πολυετείς δεσμούς φιλίας, καθώς ο καταξιωμένος συγγραφέας ήταν Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO όταν η κυρία Βαρδινογιάννη αναγορεύτηκε Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO το 1999.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ