Συνάντηση Τσίπρα- Μέι στο Λονδίνο- Όσα δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την "εποικοδομητική" τους συζήτηση (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, συναντήθηκε στο Λονδίνο ο Αλέξης Τσίπρας

Επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, συνάντηση την οποία, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "πολύ εποικοδομητική". 

(Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Σε δηλώσεις του, μετά την συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «Η επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο, όμως, κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο. Πράγμα που δίνει μια νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, αλλά θα έλεγα και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ταυτόχρονα βεβαίως και  με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων». 

(Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσα συζήτησαν με την Τερέζα Μέι, σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών. «Είχαμε την ευκαιρία με την Πρωθυπουργό Μέι να κουβεντιάσουμε για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μιλήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία. Αλλά, βεβαίως, συζητήσαμε και για μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή.

Συμφωνήσαμε να έχουμε το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Τώρα που μετά την απόφαση, τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε διμερείς τομείς τις συνεργασίες μας, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην Τερέζα Μέι και το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Για μας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα. Η φυσική τους θέση είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά».

(Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ