Η 2ωρη συνέντευξη Τύπου Τόσκα- Κυβέρνησης: Έφταιξε ο κακός καιρός, οι άνεμοι, είμαστε περήφανοι για τους άνδρες μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές στην Αττική, που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους...

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης για τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη «δεν βλέπει επιχειρησιακά λάθη», ενώ επέρριψε ευθύνες σε εμπρηστές και ακραίες καιρικές συνθήκες. 

Ο κ. Τόσκας τόνισε χαρακτηριστικά πως αν και έψαξε να βρει μεγάλα «επιχειρησιακά λάθη» και δεν τα βρήκε, παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια, η απογραφή των οποίων θα γίνει, ωστόσο υποστήριξε ότι έγιναν… σωστές ενέργειες που απέτρεψαν τα χειρότερα (!) και μεγαλύτερες απώλειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος, ωστόσο, δεν την έκανε δεκτή.

Με τους νεκρούς να φτάνουν τους 84 και την λίστα των αγνοουμένων να μην έχει συμπληρωθεί ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως δεν θα ήταν δυνατό να γίνει εκκένωση του οικισμού μέσα σε 1,5 ώρα. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδων κατοίκων. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα», σημείωσε σε παρέμβαση του ο κ. Τζανακόπουλος, δείχνοντας εκνευρισμένος όταν δημοσιογράφοι τόνισαν πως υπήρξαν και πετυχημένες εκκενώσεις όπως αυτές των κατασκηνώσεων.

Ο κ. Τερζούδης δήλωσε "υπερήφανος" για τον συντονισμό της πυρόσβεσης, ενώ τόνισε πως "δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό". Όταν ρωτήθηκε αν ήταν ικανοποιημένος από την επιχείρηση ανακοπής της φωτιάς στη Λ. Μαραθώνος, απάντησε: «Το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήταν εκεί 40 οχήματα. Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει, είναι άστοχη. Είμαι δυστυχισμένος. Είχαμε 30-40 μέτρα ύψος φλόγας, με την φωτιά να μεταδίδεται με τις καύτρες. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την ανακοπή της»

Οι φωτιές αποδόθηκαν σε εμπρησμό, με τον κ. Τόσκα να αναφέρει ότι υπάρχει «ισχυρό» εύρημα και καταθέσεις ότι η φωτιά μπήκε από ανθρώπινο χέρι, ενώ επιστρατεύτηκαν και δορυφόροι ώστε να δοθούν απαντήσεις για την μεγάλη φωτιά σε Μάτι, Ραφήνα και Ν. Βουτζά.

«Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουμε σημαντικά ίχνη και σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πολλές πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη περιοχή Νταού Πεντέλης. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση. Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες αποδόθηκαν, λοιπόν, σε εμπρηστές, φυσικά… στους ανέμους, καθώς και στο γεγονός πως «εκεί που έπρεπε να φτιαχτούν δρόμοι, έγιναν αυθαίρετα», όλα τα άλλα φαίνεται πως έγιναν άψογα κατά την χθεσινή συνέντευξή Τύπου τουλάχιστον.

Δείτε το βίντεο...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ