''Watson έλα εδώ σε θέλω'': Αυτή ήταν η πρώτη φράση στο 1ο τηλεφώνημα που έγινε στον κόσμο - τι είπε ο εφευρέτης του τηλεφώνου Γκράχαμ Μπελ: 168 χρόνια από την γέννηση του! (φωτό)

Ο Bell γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1847, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και σπούδασε στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Λονδίνου.

Ο Bell γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1847, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και σπούδασε στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Λονδίνου. Μετακινήθηκε στον Καναδά το 1870 και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1871 όπου άρχισε να διδάσκει σε κωφάλαλους το σύστημα ορατής (οπτικής) ομιλίας. Το σύστημα αυτό που αναπτύχθηκε από το πατέρα του, Alexander Melville Bell, δείχνει πώς τα χείλη, η γλώσσα, και ο λαιμός χρησιμοποιούνται στην άρθρωση του λόγου. Το 1872το Bell ίδρυσε ένα σχολείο για τους κωφαλάλους στηΒοστόνη της Μασαχουσέτης. Το σχολείο έγινε στη συνέχεια μέρος του πανεπιστημίου της Βοστόνης, όπου ο Bell διορίστηκε καθηγητής της φωνητικής φυσιολογίας. Έγινε αμερικάνος πολίτης το 1882.
 
Από την ηλικία των 18 o Bell εργαζόταν πάνω στην ιδέα της διαβίβασης τηςομιλίας. Το 1874, ενώ δούλευε σε ένα είδος τηλεγράφου, ανέπτυξε τις βασικέςιδέες του για το τηλέφωνο. Το καλοκαίρι του 1875 ο Bell κάνοντας πειράματα μαζίμε το βοηθό του Thomas Watson παρατήρησε ότι ένα έλασμα από ατσάλι ότανδονείτο από διάφορους ήχους επηρέαζε το ρεύμα ενός ηλεκτρομαγνήτη.

Παρατήρησε ακόμη ότι σε κάποιο άλλο σημείο ένας άλλος ηλεκτρομαγνήτηςεπηρεαζόταν από αυτές τις αλλαγές του ρεύματος και με τη σειρά του έκανε ένα άλλο έλασμα να πάλλεται. Τα πειράματά του αυτά αποδείχθηκαν τελικά επιτυχήστις 10 Μαρτίου του 1876, όταν διαβιβάστηκε η πρώτη πλήρης πρόταση μέσω τουτηλεφώνου: "Watson, έλα εδώ, σε θέλω ".

Οι επόμενες επιδείξεις, ιδιαίτερα μια το 1876 στηΦιλαδέλφεια της Πενσυλβανία, εισήγαγαν τοτηλέφωνο στον κόσμο και οδήγησαν στηνοργάνωση της τηλεφωνικής επιχείρησης του Bellτο 1877. Άλλοι εφευρέτες προσπάθησαν επίσης να δημιουργήσουν μία συσκευή επικοινωνίας. Ειδικά ο Antonio Meutsi, ο οποίος εφηύρε μια ακουστικήσυσκευή στις αρχές του 1870 και ο Elisha Gray που υπέβαλε μία αίτησηευρεσιτεχνίας με τη κατασκευή του τηλεφώνου λίγες ώρες μετά τον Bell στο Σικάγο.
 

Το 1880 η Γαλλία απονέμει στο Bell το βραβείο Volta, το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 50.000 φράγκων, για την εφεύρεσή του. Με αυτά τα χρήματα ίδρυσε το εργαστήριο Volta στην Ουάσιγκτον, όπου τον ίδιο χρόνο οι συνεργάτεςτου και εκείνος εφηύραν το φωτόφωνο (photophone), το οποίο διαβιβάζε τηνομιλία μέσω ακτίνων φωτός.
 
Ο Bell ήταν ένας από τους ιδρυτές της National Geographic Society καιυπηρέτησε ως πρόεδρός της από το 1896 έως το 1904. Ίδρυσε επίσης το περιοδικόScience το 1883.
 
Μετά από το 1895 τα ενδιαφέροντα του Bell στράφηκαν στην αεροναυτική στα πλαίσια της οποίας μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησε μερικέςενδιαφέρουσες εφευρέσεις. Ο Bell συνέχισε αργότερα τις μελέτες του πάνω στιςαιτίες και στην κληρονομικότητα της κώφωσης.
 
Πέθανε στις 2 Αυγούστου του 1922, στο Baddeck του Καναδά όπου σήμερα υπάρχει ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στο έργο και στη ζωή του.

Ο Μπελ όντως ήταν ο πρώτος που κατοχύρωσε την ιδέα του τηλεφώνου, το1876. Ωστόσο, η πρωταρχική ιδέα ανήκει σε κάποιον άγνωστο Ιταλό, τον ΑντόνιοΜεούτσι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επέτυχε μεταφορά φωνής µέσω σύρµατος. Αυτό το πέτυχε ενώ εργαζόταν ως τεχνικός σκηνής σε ένα θέατρο, προκειµένου να επικοινωνεί πιο εύκολα µε τους συναδέλφους του. Η έµπνευση του Ιταλού για αυτή την τόσο σηµαντική εφεύρεση ήρθε –όπως συνήθως στην τύχη. Εκτελώντας χρέη ιατρού όταν κατοικούσε στην Κούβα, παρατήρησε ότι µέσω του σύρµατοςπου τον συνέδεε µε έναν ασθενή που υπέβαλλεσε ηλεκτροσόκ, μεταφέρονταν οι κραυγές του.


 
Μόλις το 1849, ο Ιταλός είχε κατασκευάσει τοπρώτο τηλέφωνο και µέχρι το 1862 είχεκατασκευάσει περισσότερα από 30 πρωτότυπα.ωστόσο, για να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία υπήρχε ένα σηµαντικό πρόβληµα και μάλιστα όχι τεχνικό. Ο Μεούτσι δεν είχε τα 250 δολάρια,που απαιτούνταν για να κατοχυρώσει τηνπατρότητα της ιδέας του! Μόλις το 1871κατόρθωσε να κατοχυρώσει προσωρινά τηνευρεσιτεχνία του, που σε τρία χρόνια ακυρώθηκε, επειδή δεν μπορούσε να διαθέσει 10δολάρια για την ανανέωσή της. Τελικά, το 1876 οΜπελ οικειοποιήθηκε την εφεύρεση του Μεούτσι, µε τον οποίο μοιράζονταν ένα εργαστήριο. Ο Ιταλός αφού έµαθε την απάτη του Μπελ δεν µπορούσε να κάνει και πολλά, καθώς ήταν ήδη ηλικιωμένος και ανίκανος να αποδείξει την αλήθεια.Τελικά, ο Αντόνιο Μεούτσι πέθανε στην αφάνεια το 1889. Η δικαίωσή του ήρθε το2002, όποτε το Αµερικανικό Κογκρέσο τον αναγνώρισε ως τον πραγµατικόεφευρέτη του τηλεφώνου.
(Τα στοιχεία είναι από εργασία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας της Α! Τάξης Γυμνασίου, του μαθητή Αρφάνη Π. Χρήστου του 8ου Γυμνασίου Ηλιούπολης 2008-09)
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ