Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση αρακά

Ο αρακάς ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών και αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών, με πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο αρακάς προέρχεται είτε από την Αίγυπτο είτε από την Κίνα και αποτελεί μέρος της διατροφής των ανθρώπων για 5.000 χρόνια.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Όπως τα περισσότερα λαχανικά, η κατανάλωση αρακά σας βοηθάει να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας ανάγκες σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα  αρακά (1/2 φλυτζάνι) περιέχει 4,4 γραμμάρια.

Οι φυτικές ίνες στον αρακά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους μιας και μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνετε με μικρότερη ποσότητα φαγητού να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας, διατηρώντας την αίσθηση κορεσμού.

Οι καθημερινές σας ανάγκες σε ίνες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις θερμιδικές σας ανάγκες.

Γενικά, οι γυναίκες χρειάζονται 21 -25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι άνδρες 30- 38 γραμμάρια την ημέρα.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία & κάνει καλό στην όραση

Ο αρακάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη, με 1.920 IU ανά 1/2 φλιτζάνι.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές, που λειτουργεί κυρίως ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξείδωση.

Η Memorial Sloan-Kettering Cancer Society αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερη πρόσληψη λουτεΐνης έχουν χαμηλότερα ποσοστά αθηροσκλήρωσης.

Η συνεργιστική δράση των φυτικών ινών με τη λουτεΐνη βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη χοληστερόλη και εμποδίζοντας την συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Επιπλέον, η λουτεΐνη του αρακά, μπορεί να συμβάλλει και στην καλύτερη όραση.

Συγκεριμένα, η  λουτεΐνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία, συγκεντρώνεται στο μάτι και η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να σπροστατεύσει από καταρράκτη και από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Τέλος, ο αρακάς περιέχει βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει στην προστασία της επιφάνειας των ματιών. Μια μερίδα (1/2 φλιτζάνι) αρακά παρέχι 1.610 IU βιταμίνης Α, που καλύπτει το 32% των ημερήσιων απαιτήσεων για βιταμίνη Α.

Καλή πηγή φυτικού σιδήρου

Ο αρακάς μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σας σε σίδηρο. Μια μερίδα 1/2-φλυτζάνι περιέχει 1,2mg σιδήρου.

Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου που καταναλώνετε βρίσκεται στην αιμογλοβίνη, την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα σας.

Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μειώνει την παροχή οξυγόνου, κάνοντας σας να αισθάνεστε κουρασμένοι, μειώνοντας την ικανότητά σας να συγκεντρώνετε και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ανάγκες σε σίδηρο ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 51 ετών χρειάζονται 8 mg σιδήρου την ημέρα και οι γυναίκες 19 +50 χρειάζονται 18 mg την ημέρα. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υψηλότερες ανάγκες από τους άνδρες και τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως.

Πηγή: logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ