«Βουτιά» για την τουρκική λίρα στις ασιατικές αγορές - Ο Ερντογάν μισεί την Αμερική κι «ερωτεύεται» τον Πούτιν

Ένα δολάριο ισούται με περισσότερες από 7 τουρκικές λίρες.

Κάθε αρνητικό ρεκόρ για την τουρκική λίρα «σπάει» η ισοτιμία της με το αμερικανικό δολάριο, καθώς στις ασιατικές αγορές έφτασε, σήμερα (13/08), ένα δολάριο να ανταλλάσσεται με 7,24 τουρκικές λίρες.

Η τουρκική λίρα, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Ερντογάν σε ΗΠΑ: «Θα βρούμε νέους φίλους»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, λέγοντας πως αν συνεχιστεί η οικονομική αντιπαράθεση των δύο χωρών, τότε η Τουρκία «θα βρει νέους φίλους, νέους συμμάχους». Έτσι, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να «κλείνει το μάτι» στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να κάνουν την Τουρκία να παραδοθεί σε όλους τους τομείς, από την οικονομία ως την πολιτική. Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ύπουλη συνωμοσία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε άλλη ομιλία του στη Ριζούντα, επισήμανε: «Αυτή η συμπεριφορά της Αμερικής σε έναν στρατηγικό εταίρο της μας έχει ενοχλήσει, μας έχει αναστατώσει. Είναι λάθος να τολμάνε να θέλουν να κάνουν την Τουρκία να γονατίσει μέσω απειλών, για έναν πάστορα. Ντροπή σας, ντροπή σας! Ανταλλάσσετε έναν στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ με έναν παπά».

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν φτάσει στα άκρα κυρίως από την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στην Τουρκία αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία.

Επίσης, η άρνηση της Ουάσινγκτον να εκδόσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Άγκυρα, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016, επιδείνωσε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Έτσι, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει το ίδιο αντίμετρο για τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Συν τοις άλλοις, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν μεγαλύτερους δασμούς ως προς την εισαγωγή τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ