Οι 7 τροφές που ενδείκνυνται για το καλοκαίρι: Καρπούζι, κεφίρ αλλά και μαστίχα, ένα φυσικό φάρμακο

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε, κατά κύριο λόγο, το καλοκαίρι.

Ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που σου προσφέρει η επιστήμη της διατροφής είναι ότι μαθαίνεις πολύ καλά τη φύση – σύσταση και λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος και πώς αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Και πώς μπορεί σε όλα αυτό  η σωστή θρέψη, η χημεία του σώματος, των τροφών να συνεργαστούν, να μειώσουν πολλά αρνητικά συμπτώματα και συναισθήματα .

Καλοκαίρι λοιπόν μια εποχή που συχνά ακούγονται οι εκφράσεις:

  • Δεν μπορώ να φάω (δεν πεινάω)
  • Ζαλίζομαι
  • Θα σκάσω
  • Είμαι συνέχεια φουσκωμένος
  • Το φαγητό μου πέφτει βαρύ
  • Έχω δυσκοιλιότητα
  • Θα πιω έναν ακόμη καφέ

Εκφράσεις που μαρτυρούν τι πραγματικά συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα. Αφυδάτωση, έντονη εφίδρωση χαρακτηριστικό του καλοκαιριού όπου το σώμα δημιουργεί μια σειρά αβιταμινώσεων που επηρεάζονται από την αφυδάτωση.

Ένας σωστά εκπαιδευμένος διατροφολόγος μπορεί να αναγνωρίζει τι συμβαίνει στο σώμα και να επιλέξει τροφές με:

  • Υψηλή συγκέντρωση νερού
  • Φυτικές ίνες
  • Βιταμίνη C
  • Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και γενικότερα όλου του οργανισμού.

1. Ψάρι και θαλασσινά: Τα θαλασσινά, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Γιώτα Καρακασίδου και το diatrofi.gr, είναι πλούσια και πολύτιμη διατροφική πηγή θρεπτικών συστατικών . Διακρίνονται για την ποιότητα του λίπους τους των ω3 λιπαρών οξέων με την  καρδιοπροστατευτική τους δράση ,μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL και ελαττώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) . Παράλληλα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος, στην καλύτερη υφή και προστασία του δέρματος. Παράλληλα διαθέτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως τα μέταλλα (ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, μαγνήσιο,ιώδιο. Περιλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χαρίζουν πνευματική διαύγεια καθώς παρέχουν μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος τυροσίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος την μετατρέπει σε ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, δύο χημικά που συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική διαύγεια.

2. Καρπούζι: Χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού, πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, βιταμίνη C, λυκοπένιο, γλουταθειόνη και καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και λίγες θερμίδες. Το καρπούζι είναι ένα άλλο ακόμα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο για πολλούς από εμάς καθώς μας δροσίζει και μας ξεδιψάει και έτσι μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση η κατανάλωση του. Μπορεί να καταναλωθεί ως ενδιάμεσο σνακ μαζί με ξηρούς καρπούς ή να συνοδευτεί με τυρί και λίγους ξηρούς καρπούς.

3. Αγγούρι: Το αγγούρι περιέχει φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σάκχαρα, βιταμίνη Β3, Β5, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Καθαρίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα και έχει διουρητικές ιδιότητες. Κάνει καλό στην πέψη, βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια ακόμη ιδιότητα του αγγουριού είναι η θεραπευτική του δράση σε παθήσεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι βοηθητική στις λειτουργίες των νεφρών, προωθώντας την ούρηση, καθώς ανήκει στην ομάδα των φυσικών διουρητικών. Χαρακτηριστικό του καλοκαιριού είναι η συχνή κατακράτηση υγρών που κάνει το σώμα καθώς και συχνές ουρολοιμώξεις άρα μια τροφή όπως το αγγούρι αποτελεί μια πολύ έξυπνη επιλογή .

4. Ντομάτα: Η ντομάτα συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση μιας ντομάτας την ημέρα μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30% προστασία από τις καρδιακές παθήσεις χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο μια έντονα αντιοξειδωρική ουσία, που μειώνει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης. Διαθέτει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, πλούσια σε κάλιο  το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ωμές οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, όμως το ψήσιμο της ντομάτας απελευθερώνει  περισσότερο λυκοπένιο. Ρίξε πάνω στη ντομάτα ελαιόλαδο και ψήσε μέχρι η φλούδα της να σπάσει. Το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτή ουσία και το ελαιόλαδο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερο.

5. Γιαούρτι – κεφίρ: Είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα καλών βακτηρίων που αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Μπορεί να μειώσει προβλήματα υγείας όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια. Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, ψευδάργυρο και ιώδιο. Το ασβέστιο, ο φώσφορος, που περιέχουν είναι ιδανικά για γερά κόκαλα, δόντια και μαλλιά Προσφέρει μεγάλο αίσθημα κορεσμού δίνοντας λίγες θερμίδες και αρκετές πρωτεΐνες.

6. Μέντα – δυόσμος: Αν ζεσταίνεστε υπερβολικά, αντικαταστήστε το τσάι ή τον καφέ σας με ένα αφέψημα από φρέσκια μέντα.Εκτός από την ιδιότητα της να βοηθάει στην πέψη, δρα δροσιστικά στον οργανισμό. Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και της δυσπεψίας. Επίσης προσφέρει πολλά κατά της νευρώσεων και τις διάφορες εκδηλώσεις της: αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κλπ.

7. Μαστίχα Χίου - Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυσικό φάρμακο: Η μαστίχα θεωρείται ένα εξαιρετικό γιατρικό για τα προβλήματα του στομάχου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποχρεμπτικό και αντιβηχικό για την αντιμετώπιση της διάρροιας, έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ