Συναισθηματική δίαιτα: Περιόρισε τα λιπαρά -Ζήλεια, οργή, μίσος, μνησικακία φόβος- Φάε ελεύθερα: Χαμόγελο, ανεμελιά, χαρά

Όπως το σώμα σου έχει ανάγκη από μία ισορροπημένη δίαιτα από υγιεινά γεύματα, έτσι και η ψυχή σου χρειάζεται συχνά να απαλλαγεί από τη συναισθηματική φόρτιση και τις τοξίνες.

Το στρες, το άγχος, τα προβλήματα και οι απογοητεύσεις μπορούν να σε κατακλύσουν και να κουράσουν. Μία συναισθηματική δίαιτα θα σε βοηθήσει να επανασυνδεθείς με τον εσωτερικό σου κόσμο, να χαλαρώσεις και να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου σε γενικότερο επίπεδο. Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι την χρειάζεσαι;

 Καταναλώνεις αρνητικά συναισθήματα σε υπερβολικό βαθμό

Νιώθεις ότι έχεις ανάγκη από θετικά συναισθήματα γιατί δέχεσαι συνέχεια αρνητικά; Αυτό είναι και το πιο σημαντικό σημάδι ότι η ψυχή σου έχει ανάγκη από συναισθηματική δίαιτα.

Περιόρισε όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια, η οργή, το μίσος, η μνησικακία και ο φόβος από τη ζωή σου, για να αφήσεις την ψυχή σου να χαμογελάσει. Τα υγιή συναισθήματα, όπως η αισιοδοξία, η χαρά και η αγάπη, θα σε βοηθήσουν να προσφέρεις λίγη χαρά στη ζωή σου, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Το περιβάλλον σου σε στραγγίζει

Σκέψου το λίγο. Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν μπορεί είτε να σε εμπνεύσουν και να σε παρακινήσουν ή να σε τραβήξουν προς τα κάτω και να «ρουφήξουν»  την ενέργειά σου. Όταν το περιβάλλον σου σε στραγγίζει, η ψυχή σου υποφέρει. Δεν έχει σημασία ποιος σε ρίχνει προς τα κάτω, αλλά προσπάθησε να περιορίσεις το χρόνο που περνάς μαζί τους ή να να απαλλαγείς από αυτούς μία και καλή. Το περιβάλλον σου θα πρέπει να θρέφει την ψυχή και το μυαλό σου, μην το αμφισβητείς αυτό.

Υποφέρεις από ένα θορυβώδες déjà vu

Μία έρευνα του Pew Research Center δείχνει ότι το 67% των χρηστών smartphone τσεκάρουν το κινητό τους ακόμα και όταν αυτό δεν χτυπάει. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς το πρωί; Τι κάνεις όταν βαριέσαι, είσαι αγχωμένος, λυπημένος ή χαρούμενος; Μπορείς να φανταστείς να περάσεις μία ώρα χωρίς το κινητό σου; Αν είσαι εθισμένος στο τηλέφωνό σου, η ψυχή σου αναζητά οπωσδήποτε μία συναισθηματική δίαιτα.

Δημιουργείς αόρατους τοίχους

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ένας εσωστρεφής άνθρωπος δημιουργεί αόρατους «τοίχους» ενώ ένας εξωστρεφής, γκρεμίζει όλα τα εμπόδια. Και οι δύο όμως διαπράττουν ένα λάθος. Το να διατηρείς υγιή όρια με τους ανθρώπους, είναι απαραίτητο για την ψυχή σου.

Αν σηκώσεις έναν τοίχο και δεν επιτρέπεις σε κανέναν να μένει στη ζωή σου, τότε πιθανότατα να εξοντώσεις ψυχικά τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια μόνος σου. Σταμάτα να χτίζεις αυτά τα τείχη και επίτρεψε στους γύρω σου να είναι δίπλα σου όταν τους χρειάζεσαι πραγματικά.

Αντιθέτως, αν είσαι εξωστρεφής χαρακτήρας κι επιτρέπεις στους άλλους να ελέγχουν τη ζωή σου επειδή δεν μπορείς να θέσεις τα όριά σου, αυτή η συμπεριφορά θα επηρεάσει την ψυχή σου. Ακολουθώντας μία συναισθηματική δίαιτα, μαθαίνεις να βάζεις όρια που δεν θα επηρεάσουν τη συναισθηματική σου υγεία.

Δεν ελέγχεις ποτέ αν σε καλύπτει το περιεχόμενο μίας σχέσης

Ποιος νοιάζεται για τις ετικέτες όταν αγαπά κάποιον; Κι όμως το επίπεδο κινδύνου είναι πολύ μεγάλο. Αγάπη χωρίς ανταπόκριση, προδοσία, τοξικές σχέσεις, επώδυνοι χωρισμοί, διαζύγια και πολλές άλλες αρνητικές καταστάσεις που συνδέονται με τις σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία σου. Όπως ακριβώς το junk food μπορεί να είναι νόστιμο αλλά να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας, μερικές σχέσεις μπορεί να σε κάνουν χαρούμενη για λίγο, αλλά να σε οδηγήσουν στον πόνο, το μίσος, την κατάθλιψη, ακόμα και την αυτοκτονία. Αν η σχέση σου – με τον σύντροφο, τον γονιό ή έναν φίλο, σε «στραγγίζει», ήρθε η ώρα να το αλλάξεις αυτό.

Μία ισορροπημένη διατροφή σε βοηθά να διατηρείς ένα αδύνατο και υγιές σώμα, ενώ μία συναισθηματική δίαιτα, κάνει την ψυχή σου χαρούμενη καθημερινά. Οι δίαιτες δεν είναι καθόλου βλαβερές όταν κάνεις τις σωστές επιλογές. Αν η ψυχή σου υποφέρει, μία συναισθηματική δίαιτα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τη γιατρέψεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ