«Παγώνει» η δικαστική έρευνα για την πυρκαγιά στο Μάτι - Σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης

Για «αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών» κάνει λόγο η Ν.Δ..

Το πολυσέλιδο πόρισμά του για τα αίτια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι παρέδωσε σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο ο πυραγός της Πυροσβεστικής που ερεύνησε για λογαριασμό της Εισαγγελίας την υπόθεση.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που έλαβε εντολή να μελετήσει όλα τα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, συνέταξε πόρισμα 100 σελίδων το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν κάθε φάση της τραγωδίας όπως εκτυλίχθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας δεν προχωράει σε απόδοση ευθυνών κατά προσώπων, κάτι που θα γίνει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Ωστόσο ο πυραγός φαίνεται να καταλήγει και να περιγράφει λεπτομερώς συγκεκριμένα ευρήματα και εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις εν είδει συμπερασμάτων του πορίσματος. Τα συμπεράσματα αυτά θα οδηγήσουν, συγκρινόμενα και με άλλα στοιχεία, ακόμη και κατασχεθέντα και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, σε συγκεκριμένα πρόσωπα που τελικώς θα κληθούν από την Εισαγγελία σε εξηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες κιόλας ημέρες από την έναρξη της έρευνας, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δύο στελεχών της πυροσβεστικής για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, για την οποία κλήθηκαν σε εξηγήσεις. Η κατηγορία σχετίζεται με "αναληθή στοιχεία" που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Ωστόσο η διαδικασία της κλήσης ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων φαίνεται πως θα πάρει χρόνο, αν και αρχικός στόχος των εισαγγελέων που "τρέχουν" τη μεγάλη αυτή έρευνα που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, ήταν να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά τους εντός του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία που σχηματίζουν και το πόρισμα που θα συντάξει για το θέμα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Η έρευνα της κ. Παπασπύρου σχετικά με τον διοικητικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα. Το αντίστοιχο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα εκδόθηκε περίπου οκτώ μήνες μετά το συμβάν, χρόνος που αναμφισβήτητα θεωρείται εξαιρετικά σύντομος για το εύρος των στοιχείων και των υπηρεσιών που ελέγχθηκαν.

Στην διενέργεια της έρευνας για το Μάτι έχουν προστεθεί δύο εισαγγελείς, οι Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συνάδελφό τους Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν την αξιολόγηση του υλικού. Αρχικά μαζί με την κ. Γνεσούλη την έρευνα έκανε και ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος όμως την 1 Οκτωβρίου αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας καθώς προήχθη και πλέον θα υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Ν.Δ.: «Αδιανόητο!»

Αδιανόητη χαρακτηρίζει η ΝΔ την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η εντολή της συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΝΔ όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

"Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες" καταλήγει η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κίνημα Αλλαγής: «Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης;»

Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση του βουλευτή Θόδωρου Παπαθεοδώρου καταγγέλλει μεθοδεύσεις για την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα», τονίζει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, θέτει δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς: «Ποιος φοβάται την έρευνα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης;» και «ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα;».

Ποτάμι: «Ωμή κι αιφνιδιαστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου»

Το Ποτάμι θεωρεί ότι προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες πως προσπαθούν να καλυφθούν οι ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων, από την «ωμή και αιφνιδιαστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει, επιπλέον, πως «λίγο πριν απαγγελθούν κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους της Περιφέρειας, των δήμων, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικό και προφανώς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να παγώσει τα πάντα. Η κοινωνία και πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων ζητάνε δικαιοσύνη. Κάθε μεθόδευση για την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης θα βαρύνει όχι μόνο την ηγεσία των δικαστικών σωμάτων, αλλά πρωτίστως τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ