Η selfie σκοτώνει: Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του στην προσπάθεια να φωτογραφηθούν

Μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών.

Μερικές φορές η selfie, μια συνήθως αθώα διασκέδαση, έχει θανατηφόρα κατάληξη, όταν τραβιέται κάτω από ριψοκίνδυνες συνθήκες. Μεταξύ 2011 - 2017 εκτιμάται ότι 259 άνθρωποι πέθαναν σε τέτοια περιστατικά, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την τέλεια και πιο ασυνήθιστη selfie.

Ο μέσος όρος των θυμάτων ήταν 23 ετών, ενώ άποψη φύλου το 72,5% ήσαν άνδρες και το 27,5% γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στην Ινδία και ακολούθως σε Ρωσία, ΗΠΑ και Πακιστάν.

Οι πνιγμοί, τα μέσα μεταφοράς και οι πτώσεις ήσαν κατά σειρά οι κυριότερες αιτίες θανάτου, ενώ υπήρξαν επίσης θάνατοι από ζώα, ηλεκτροπληξία και πυροβολισμούς. Τα περιστατικά αυξάνονται διαχρονικά, καθώς το 2011 υπήρχαν τρεις μόνο θάνατοι λόγω selfie, ενώ το 2016, 98 και το 2017, 93 θάνατοι. Μάλιστα, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος (π.χ. ορισμένα θανατηφόρα τροχαία).

Η selfie, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο και συνήθως τραβιέται με «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, για να αναρτηθεί στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο selfie τραβιούνται κάθε μέρα από νέους 18 έως 24 ετών.

Λόγω των κινδύνων που κρύβουν ορισμένες αυτο-φωτογραφήσεις, οι ερευνητές προτείνουν ορισμένες τουριστικές και άλλες περιοχές να χαρακτηρισθούν «ζώνες χωρίς selfie», π.χ. σε λίμνες, κορυφές βουνών ή ψηλά κτίρια, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα θανατηφόρου περιστατικού.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ