Κατάθλιψη και διατροφή: Πώς σχετίζονται μεταξύ τους και ποια είναι η λύση

Τι φανερώνουν σχετικές μελέτες.

Αυτήν την εβδομάδα είδα τέσσερα περιστατικά που ή έχρηζαν φαρμακευτικής αγωγής ή έπαιρναν ήδη φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη. Και οι τέσσερις είχαν πολλά κοινά. Το βασικότερο ήταν ότι είχαν για αρκετό καιρό παραμελήσει εντελώς την αυτό-φροντίδα τους.

Η αυτο-φροντίδα έχει να κάνει με συγκεκριμένες δράσεις και συμπεριφορές που κάνουμε καθημερινά και έχουν στόχο να υποστηρίξουν τόσο την ψυχική όσο και την σωματική μας υγεία.  Περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή, την τακτική φυσική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και πολλά ακόμη που έρευνες δείχνουν να είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικά από τη θεραπεία και τα φάρμακα. Για το κομμάτι αυτό θα επανέλθω με άλλο άρθρο.

Με αφορμή όμως αυτό άρχισα να ψάχνω έρευνες για να δω τι συμβαίνει πρώτα: η κατάθλιψη οδηγεί σε κακές συνήθειες ή κακές συνήθειες και ελλιπής αυτό-φροντίδα οδηγεί σε κατάθλιψη;

Και ναι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μυρτώ-Μαρία Μυλώνα στο diatrofi.gr, οι ερευνητές έχουν απαντήσει σε  αυτή την ερώτηση, ευτυχώς.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μικρότερων προοπτικών μελετών, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή και στη συνέχεια υπολόγισαν τον κίνδυνο των εθελοντών να αναπτύσσουν κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Επίσης, σε μια μετα-ανάλυση καταλήγουν ότι ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ολικής αλέσεως σιτηρών, ψαριών, ελαιολάδου, και αντιοξειδωτικών καθώς επίσης από χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος  προφανώς συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Αντίθετα αποδεικνύεται ότι αν η διατροφή περιέχει πολύ κόκκινο ή / και μεταποιημένο κρέας (αλλαντικά) , ραφιναρισμένους υδατάνθρακες (άσπρο αλεύρι και αρτοσκευάσματα) , γλυκά, πατάτες, πολλά λιπαρά και λίγα φρούτα και λαχανικά (Western dietary pattern) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Πρόταση:

Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τις αλλαγές που μπορούμε να επιφέρουμε στη ζωή μας ξεκινώντας από αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε. Η ψυχική μας διάθεση και οι σκέψεις μας επηρεάζουν άμεσα την λειτουργία του ενδοκρινικού μας συστήματος. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε όμως πιο εύκολα να ελέγξουμε απτούς και καθημερινούς τρόπους να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Να θρέφουμε το σώμα μας με σωστές τροφές, να πίνουμε αρκετό νερό, να έχουμε ένα δραστήριο τρόπο ζωής, να αναπνέουμε, να κοιμόμαστε αρκετά, να περιορίσουμε την έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τόσα ακόμη.

Δεν έχει καμία σημασία πόσο μικρό μπορεί να είναι αυτό που μπορείτε να βελτιώσετε. Ξεκινήστε να κάνετε κάτι για την υγεία σας σήμερα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ