Πίτσα Σικάγο από τον Άκη Πετρετζίκη: Τέρμα λαχταριστή και τυρένια, με καπνιστό μπέικον και κόκκινη σάλτσα (Βίντεο)

Έχει την πιο αφράτη σπιτική ζύμη που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 280 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 80 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 460 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

 

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 500 γρ. φρέσκες ντομάτες
  • 1 κ.σ. βασιλικό

 

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μοτσαρέλα
  • 100 γρ. μπέικον
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

 

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε 50 γρ. από το λιωμένο βούτυρο, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε διαστάσεις 25x40 εκ. και απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο.
  • Τυλίγουμε σε ρολό από τη μικρή πλευρά, αλευρώνουμε και ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο ώστε να έχει πάχος 1 εκ.
  • Κόβουμε στη μέση από τις μεγάλες πλευρές και τα τυλίγουμε ξεχωριστά σαν φάκελο. Τα βάζουμε σε ταψί, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.

 

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το μπούκοβο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, και σοτάρουμε 3-4 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε την κέτσαπ, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε μία φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε τη μία ζύμη.
  • Απλώνουμε με τα χέρια μας, κάνουμε περιμετρικά ένα γείσο 2-3 εκ. και πιέζουμε με τα χέρια μας.
  • Βάζουμε τη μισή μοτσαρέλα, το μισό μπέικον, τη μισή σάλτσα και απλώνουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε τη μισή παρμεζάνα και ψήνουμε 25-30 λεπτά.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη ζύμη.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.