Greek Mythos: Όταν ο Ηρακλής έξαλλος σκότωσε τον δάσκαλο του στην μουσική χτυπώντας τον με μια λύρα (ΦΩΤΟ)

Κάποτε ο Λίνος μάθαινε τα γράμματα και τη μουσική στον Ηρακλή και στον αδερφό του Ιφικλή.

Σύμφωνα με το μύθο ο Λίνος ήταν αυτός που κατά την παράδοση πήρε από τον Κάδμο το φοινικικό αλφάβητο, καθόρισε το τελικό σχήμα των γραμμάτων και έδωσε σε κάθε γράμμα την ονομασία του.

Ακόμα ο Λίνος λέγεται ότι αντικατέστησε τις χορδές από λινάρι με χορδές από έντερο. Λέγεται, επίσης, ότι είναι ο επινοητής του ρυθμού και της μελωδίας.

Κάποτε ο Λίνος μάθαινε τα γράμματα και τη μουσική στον Ηρακλή και στον αδερφό του Ιφικλή.

Κι ενώ ο Ιφικλής ήταν καλός και υπάκουος μαθητής, ο Ηρακλής ήταν ατίθασος. Ο Λίνος προσπαθούσε να τον επαναφέρει στην τάξη, ώσπου μια μέρα, εξοργισμένος, τον κτύπησε. Ο Ηρακλής πήρε αμέσως ένα σκαμνί (ή λύρα ή πέτρα), τον κτύπησε και τον σκότωσε.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία του φόνου. Εκεί, όμως, αναφέροντας μια απόφαση του Ραδάμανθη, σύμφωνα με την οποία είχε κανείς το δικαίωμα να σκοτώσει τον αντίπαλό του σε περίπτωση νόμιμης άμυνας, κατάφερε να αθωωθεί, δημοσιεύει το http://users.sch.gr.

Στην α' όψη του αγγείου εικονίζεται ο Λίνος, καθισμένος και στηρίζοντας τα πόδια του σε υποπόδιο, να δέχεται την επίθεση του Ηρακλή, με ένα σκαμνί. Δίπλα στο Λίνο βρίσκεται η λύρα.

Στη β' όψη του αγγείου ένας αυλητής παίζει δίαυλο μπροστά από ένα νέο που στηριζόμενος σε ραβδί κουβαλάει στην πλάτη ένα ασκί γεμάτο κρασί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ