Πώς ξεκίνησαν τα τατουάζ και ποια είναι η ιστορία τους;

Το τατουάζ είναι μια από τις πρώτες μορφές τέχνης της ανθρωπότητας, με ιστορία που ξεκινάει από το 5000 π.Χ.. Πολλοί πολιτισμοί και φυλές, από όλες τις ηπείρους, είχαν στην κουλτούρα τους κάποιας μορφής τατουάζ.

Άλλοι τα χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο εξουσίας ή κοινωνικής θέσης ή επιτευγμάτων, άλλοι σαν προστασία από το κακό και άλλοι απλά σαν διακόσμηση. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αφού τα τατουάζ έχουν κατακτήσει τον κόσμο, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Να 12 πράγματα που δεν γνώριζες για τα τατουάζ.

  • Η λέξη “τατουάζ” (αγγλικά tattoo) προέρχεται από την Πολυνησιακή λέξη tatau που σημαίνει “να χτυπάς”.
  • Η τέχνη του τατουάζ υπάρχει από την Νεολιθική εποχή. Ο Ότζι, η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης που ανακαλύφθηκε το 1991 στις Ιταλικές Άλπεις και έζησε το 5000 π.Χ, έχει 57 τατουάζ από κάρβουνο στο σώμα του, πιθανόν για θεραπευτικούς λόγους.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν στο σώμα τους τατουάζ γιατί θεωρούσαν ότι ήταν βαρβαρική συνήθεια! Τατουάζ είχαν μόνο οι αιχμάλωτοι, οι δούλοι, οι εγκληματίες και οι λιποτάκτες, ως μέσο εξευτελισμού.
  • Την προχριστιανική εποχή της Ευρώπης, τα Κέλτικα και Γερμανικά φύλα, όπως είναι οι Πίκτες που πρώτοι κατοίκισαν τα βρετανικά νησιά, συνήθιζαν να κάνουν μπλε τατουάζ σε όλο τους το σώμα, τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες. Μάλιστα, η λέξη Βρετανία (Britain) προέρχεται από τη λέξη Pretani , που πρώτος αναφέρει ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Διόδωρος Σικελιώτης και που σημαίνει “βαμμένοι άνθρωποι”.
  • Στη Λατινική Αμερική, η φυλή Moche που κυριαρχούσε στις Άνδεις το 500 π.Χ., χρησιμοποιούσε τατουάζ για να σηματοδοτήσει την κοινωνική θέση και το αξίωμα.
  • Τα τατουάζ ήταν διαδεδομένα και στους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, συνήθως ως σύμβολα πίστης ή ως μετάλλια ανδρείας, αφού χρησιμοποιούσαν τα σώματά τους ως πίνακες που παρουσίαζαν υπερήφανα πόσους εχθρούς είχαν σκοτώσει.
  • Οι Ινουίτ από την άλλη, μια φυλή Εσκιμώων ,χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ ως ένδειξη ομορφιάς ή ως ξόρκι για μια ειρηνική μεταθανάτια ζωή.
  • Στη νεότερη εποχή, τα τατουάζ ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ασία. Οι Κινέζοι, αν και θεωρούσαν το τατουάζ βάρβαρη πρακτική, συνήθιζαν να στιγματίζουν τους εγκληματίες και τους σκλάβους.
  • Στην Ιαπωνία, τα μέλη της διάσημης εγκληματικής οργάνωσης Γιακούζα, είναι γεμάτα τατουάζ σε όλο τους το σώμα, τα οποία αποτελούν έργα τέχνης.
  • Επίσης, πολλές φυλές της Ινδονησίας, όπως είναι η Dayak του Βόρνεο κάνουν τατουάζ για να προστατευθούν από τα κακά πνεύματα.
  • Το τατουάζ άρχισε να γίνεται δημοφιλές στο Δυτικό κόσμο, όταν οι ναυτικοί που ξεκίνησαν να εξερευνούν τον Ειρηνικό, επέστρεφαν στις χώρες τους με τατουάζ στο κορμί τους.
  • Σήμερα, τα τατουάζ είναι παντού, από τις παραλίες έως τα γήπεδα. Ποδοσφαιριστές, τραγουδίστριες, νέες γυναίκες, ακόμα και μαμάδες έχουν να επιδείξουν τατουάζ-έργα τέχνης, ακολουθώντας μια ποπ κουλτούρα που χρησιμοποιεί το σώμα ως μέσο έκφρασης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ