Made in Greece η μαστίχα των παραγωγών της Χίου: Πάνω από 100 διαφορετικά προϊόντα & άνοιγμα στις διεθνείς αγορές με τα mastihashop

Στο ανατολικό Αιγαίο και στο νησί της Χίου, φύεται από τα βάθη των αιώνων η μαστίχα, ένα προϊόν - θρύλος, συνυφασμένο με την παράδοση του νησιού το οποίο φτάνει ανόθευτο μέχρι τις μέρες μας στα ράφια της κουζίνας μας.

Με μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, που είναι αποδεδειγμένες κι επιστημονικά τεκμηριωμένες από έρευνες, η μαστίχα Χίου αποτελεί τη βάση για σειρά από λιχουδιές.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ιδρύθηκε το 1938. Είναι Αναγκαστικός Συνεταιρισμός, εκπροσωπώντας 20 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς των 24 Μαστιχοχωρίων και είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης της μαστίχας Χίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σήμερα η Ένωση απαριθμεί περί τα 4850 μέλη και παράγει, συσκευάζει κι εμπορεύεται μία σειρά προϊόντων με βάση τη μαστίχα, όπως φυσική μαστίχα Χίου, μαστιχέλαιο, μαστιχόνερο, σκόνες μαστίχας και τσίχλες ΕΛΜΑ. Η εμπορική της δραστηριότητα αν κι έχει μία δυναμική εντός Ελλάδας, επικεντρώνεται κυρίως στο εξωτερικό, αφού το 70% της ετήσιας παραγωγής προωθείται για εξαγωγές. 

Το 1997 η μαστίχα Χίου χαρακτηρίστηκε προϊόν ΠΟΠ, το φθινόπωρο του 2014 η καλλιέργεια της μαστίχας εγγράφτηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας (UNESCO 2003). Η πιο πρόσφατη και πιο σημαντική όμως διάκριση της μαστίχας ήρθε τον Ιανουάριο του 2016 όταν χαρακτηρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου ως φυσικό φάρμακο φυτικής προέλευσης.

Η μαστίχα Χίου σήμερα εξάγεται σε όλο τον κόσμο σε διάφορες μορφές προϊόντων, από αρτοσκευάσματα, γλυκά και μαρμελάδες μέχρι λικέρ, ούζο, ζυμαρικά, συμπληρώματα διατροφής, προϊόντα στοματικής υγιεινής, καλλυντικά ακόμη και αιθέρια έλαια και συγκολλητικές ρητίνες.

Το καλοκαίρι του 2002 ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε μία σημαντική κίνηση που αφορούσε στην ίδρυση της "Mediterra Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Συνεταιριστική Εταιρεία". Η ίδρυση της εταιρείας είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προβολής και προώθησης της μαστίχας Χίου ανά τον κόσμο, ο οποίος επετεύχθη με την ίδρυση των καταστημάτων mastihashop, που σήμερα αποτελούν το κύριο μέσο διάδοσης του προϊόντος παγκοσμίως.

Η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται τα καταστήματα mastihashop στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λειτουργεί μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στη Χίο όπου παρασκευάζονται περίπου 100 διαφορετικά προϊόντα και είναι διανομέας στην Ελλάδα της μαστίχας Χίου, της τσίκλας ΕΛΜΑ, των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων mastihatherapy, των ζαχαρωδών προϊόντων cultura mediterra και των λικέρ μαστίχας ENOSIS & KENTOS.

Τα mastihashop φιλοδοξούν να αποτελέσουν όχημα μιας σύγχρονης πρότασης ευημερίας που σε συνδυασμό με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί του well being, τις διογκούμενες διατροφικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, την διάθεση αναζήτησης σταθερών αξιών και πολιτιστικών αναφορών θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές καταναλωτικές ανάγκες.

 

 

 

Website: www.gummastic.gr
Facebook:@elmamastiha

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Made In Greece στις 12/11.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ