Εφαρμογή μπορεί να σας σώσει τη ζωή: Σας ειδοποιεί αν κινδυνεύετε από καρδιακό επεισόδιο και πότε

«Όσο πιο σύντομα ανοίξεις την αρτηρία, τόσο καλύτερα θα είναι ο ασθενής» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Μία εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να αποβεί σωτήρια ιδίως αν κινδυνεύετε από καρδιακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Intermountain Medical Center Heart Institute, στο Σολτ Λέικ Σίτι, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε, μπορεί όχι μόνο να προβλέψει με ακρίβεια την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου αλλά και το πότε.

Συγκεκριμένα,  η εν λόγω εφαρμογή παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα και διαπιστώνει εάν κάποιος υφίσταται καρδιακή προσβολή STEMI (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου με ανάσπαση ST διαστήματος), έχει το ίδιο επίπεδο ακρίβειας με ένα συμβατικό ηλεκτροκαρδιογράφημα που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρδιακών προσβολών.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Τζ. Μπρεντ Μουλεστάιν, δήλωσε: «Όσο πιο σύντομα ανοίξεις την αρτηρία, τόσο καλύτερα θα είναι ο ασθενής. Βρήκαμε ότι αυτή η εφαρμογή μπορεί να επιταχύνει καθοριστικά τα πράγματα και να σώσει τη ζωή σου. Διαπιστώσαμε πως η εφαρμογή μάς βοήθησε να διαγνώσουμε καρδιακές προσβολές πολύ αποτελεσματικά και δεν υπέδειξε την ύπαρξη καρδιακής προσβολής όταν δεν λάμβανε χώρα μία».

Στην έρευνα συμμετείχαν 204 ασθενείς με πόνους στο στήθος κι υποβλήθηκαν σε κανονικό καρδιογράφημα και σε καρδιογράφημα μέσω της εφαρμογής AliceCor, που γίνεται μέσω του smartphone κι ενός ειδικού επιπρόσθετου αξεσουάρ με δύο καλώδια. Η εφαρμογή, λοιπόν, ήταν το ίδιο αποτελεσματική με το συμβατικό καρδιογράφημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ