Ο σεφ Ραφαέλε Εσποζίτο και η αληθινή ιστορία για την πίτσα Μαργαρίτα (φωτό)

Η πίτσα βασίζεται σε μια μεγάλη ιστορία... 

Παρόλο που η πίτσα βγαίνει σε πολλές εκδοχές και ο καθένας την καταναλώνει με τα υλικά της αρεσκείας του, εδώ και αιώνες, η κλασσική Margherita πίτσα είναι αυτή που φτιχάχτηκε  πρώτα. 

Από τον 16ο αιώνα οι πίτσες πουλιόντουσαν στους δρόμους της Νάπολης και ήταν κατεξοχήν φαγητό για τους φτωχούς. Λίγοι άνθρωποι όμως γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της. 

Μια διαδεδομένη είδηση αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 1889, για να τιμήσουν την Βασίλισσα της Ιταλίας, Μαργαρίτα της Σαβοΐας, ο σεφ Ραφαέλε Εσποζίτο της Πιτσαρίας Μπράντι εφηύρε ένα πιάτο που το ονόμασε χαρακτηριστικά Πίτσα Μαργαρίτα (δεδομένου ότι ο όρος "πίτσα", άγνωστος έξω από την πόλη της Νάπολης, αναφερόταν σχεδόν πάντα στα γλυκά κέικ), όπου διαθέτοντας τα αλμυρά συστατικά , ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, αντιπροσώπευαν ακόμα και τα ίδια χρώματα με την ιταλική σημαία.

Ο Εσποζίτο ήταν ο ιδιοκτήτης της Pizzeria di Pietro, Η οικογένεια της συζύγου του φέρεται να είχε  έναν από τους παλαιότερους χώρους πίτσας στη Νάπολη προτού να μπει μέσα ο ίδιος. Έτσι, μια μέρα κλήθηκε να παραδώσει στη βασίλισσα μία από τις διάσημες πίτες του.

Αντί να διακινδυνεύσει τη φήμη του σε μία μόνο πίτσα, ο Έσποζιτο έλεγε ότι τρεις πίτσες θα ήταν αρκετές. Έφερε μια με σκόρδο, μια με λάδι και ντομάτα και η τρίτη έχοντας ως έμπνευση τα χρώματα της ιταλικής σημαίας ήταν με βασιλικό, μοτσαρέλα και ντομάτα. 

Ο Εσπόσιτο ονόμασε την πίτα "Πίτσα Μαργκαρίτα" προς τιμήν της. Η φήμη του Esposito συνεχίστηκε αφού το βασιλικό ζευγάρι έφυγε από τη Νάπολη. Η ίδια η βασίλισσα έγραψε μια επιστολή προς τον Esposito λέγοντας ότι αγαπούσε την κόκκινη, λευκή και πράσινη πίτσα. Η πιτσαρία εξακολουθεί να λειτουργεί στη Νάπολη σήμερα με το όνομα Brandi. Υπογράφεται από τον Camillo Galli, έναν από τους βοηθούς της βασίλισσας εκείνη την εποχή.

Η διάδοση της πίτσας στον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησε στα μέσα του 20ού αιώνα με τους ιταλούς μετανάστες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ