Στο έλεος του πρόωρου χιονιά η χώρα - Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Τα προβλήματα από την κακοκαιρία (φωτό)

Στα λευκά μεγάλο μέρος της χώρας όχι όμως χωρίς προβλήματα

Στο έλεος της κακοκαιρίας που πλήτει την Ελλάδα από την Παρασκευή βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας. Η επέλαση του πρόωρου χιονιά δεν έγινε χωρίς προβλήματα. 

Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου είναι πλέον απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Χιόνια σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα  -  Χάος στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων

Στα ορεινά των Τρικάλων, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η έντονη χιονόπτωση και είκοσι μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων συνδράμουν, προκειμένου το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού να κρατηθεί ανοιχτό.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, σε κάποια σημεία και πάνω από τα 700 μέτρα υψόμετρο, είναι υποχρεωτική η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Μετ’ εμποδίων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην ΕΟ Τρικάλων - Ιωαννίνων  από το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει στο οδόστρωμα τους 20 πόντους και η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία. Λόγω του ότι πολλοί αποπειράθηκαν να περάσουν χωρίς αλυσίδες δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα ανάμεσα σε Κορυδαλλό και Πεύκη και πολλοί οδηγοί επιχείρησαν αναστροφή.

Προσκυνητές αποκλείστηκαν σε Μοναστήρι στην ορεινή Καλαμπάκα

Επιχείρηση απεγκλωβισμού από τα χιόνια, προσκυνητών από την Ιερά Μονή Χρυσίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr  οι προσκυνητές έφτασαν στο Μοναστήρι που βρίσκεται στην ορεινή Καλαμπάκα (κοντά στον Κλεινοβό) το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ χιόνιζε. Ωστόσο η χιονόπτωση συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και το λεωφορείο που τους μετέφερε ήταν αδύνατον να φύγει, καθώς δεν έφερε αλυσίδες. Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Π.Ε. Τρικάλων και προσωπικά ο αντιπεριφερειάρχης για να δώσει τελικά, νωρίς το απόγευμα αίσιο τέλος στην περιπέτεια.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας.

Την ίδια στιγμή εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δουλεύουν συνεχώς όλο το 24ωρο για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά του νομού Λάρισας, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.

Βροχερός παραμένει ο καιρός και στην πόλη της Λάρισας με τη θερμοκρασία να είναι χαμηλή.

"Λευκό σκηνικό" σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Φωκίδα

Στα λευκά ντύθηκαν από χθες πολλά από τα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους, ενώ πολύ χιόνι έχει πέσει κοντά στο τούνελ, αλλά και προς Κρίκελο και Δομνίστα.Χιόνι άρχισε να πέφτει από τις 9:00' το πρωί και στο χωριό Τυμφρηστός.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας με τα μηχανήματα έχουν ριχτεί στη μάχη από τη νύχτα και μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Αυτή την ώρα αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από και προς Καρπενήσι, από τη Ράχη και μετά, αλλά και κοντά στη σήραγγα.

Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία επίσης προς Κρίκελο, προς Βράχο και φυσικά προς το χιονοδρομικό στο Βελούχι.

Πού είναι απαραίτητες οι  αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.

Στον νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων, στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα Γρεβενά:

Από το 15ο έως 32ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών - Τρικάλων,
Από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας,
Από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Βασιλίτσας,
Από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Περιβολίου και προς το Σπήλαιο,
Από το 18ο έως 35ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Κρανιάς και προς Πριόνια Καλλιθέας και Μικρολίβαδο,
Από το 14ο έως 32ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Δοτσικού και προς το Μεσολουρι και από το 14ο έως 20ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών - Μεγάρου.
Στην Καστοριά διεξάγεται με αλυσίδες:

Από το 26ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Στην Φλώρινα διεξάγεται με αλυσίδες:

Από το 15ο έως το 52ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας),
Από το 1ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου),
Από το 1ο έως το 26ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Κοζάνης (παλιό και νέο τμήμα),
Από το 18ο έως το 36ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Έδεσσας (μέσω Κέλλης),
Από το 5ο έως το 11ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Αετού - Νυμφαίου και στο σύνολο του Επαρχιακού και Δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Φλώρινας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής) διεξάγεται κανονικά.

Αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και παγετού απαιτούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας Ηπείρου, σε ορεινά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στον Νομό Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση για ενημέρωση των οδηγών, αναφέρεται πως αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται:

Στην Εγνατία Οδό, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο, δηλαδή από το Μέτσοβο έως την Παναγιά,
Στα ορεινά χωριά του πρώην δήμου Μαστοροχωρίων, στην Κόνιτσα,
Στο Μέτσοβο και το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του ομώνυμου Δήμου.
Επίσης, έχει απαγορευθεί προσωρινά η κυκλοφορία φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, από το Μέτσοβο έως την Παναγιά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ